În Duminica a 7-a după Paști (a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic), 20 mai 2018, biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Parohia Șarânga I, județul Buzău, a fost târnosită. Slujba de sfințire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. În continuare, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia l-a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul Dorin Cristea, absolvent de Teologie Pastorală. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

Din soborul slujitorilor au făcut parte: Pr. Constantin Călin – protoiereu al Protopopiatului Buzău I, Pr. Petre Brașoveanu – Parohia „Sfântul Gheorghe” din municipiul Buzău, Pr. Marian Alexandru – parohul bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Șarânga, dar și alți preoți din parohiile învecinate.

Reflectând asupra textului evanghelic duminical, care ne-a înfățișat Rugăciunea arhierească a lui Iisus (cf. Ioan 17, 1-13), ierarhul locului a vorbit despre datoria noastră de a păstra dreapta credință și unitatea Bisericii.

„Mântuitorul Hristos S-a rugat ca toți cei care Îl urmau să creadă în El, să trăiască în comuniune, în unitate de credință și iubire. Se ruga Părintelui ceresc să-i păzească pe cei ce aveau să devină mădulare vii ale Trupului Său tainic, adică ale Bisericii, de cel viclean, de diavol, dezbinătorul prin excelență”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, părintele Marian Alexandru a primit rangul onorific de iconom.

Biserica Parohiei Șarânga I a fost construită între anii 1893-1899. În perioada 2010-2016, la inițiativa preotului Valentin Dragomirescu, lăcașul de cult a fost împodobit cu pictură și cu mobilier din lemn de stejar. Prin strădania actualului paroh, între anii 2016-2018, s-au realizat următoarele lucrări: restaurarea clopotniței, amenajarea unui trotuar în jurul bisericii, înlocuirea pardoselii, vopsirea acoperișului, refacerea tencuielii exterioare și a Sfintei Mese din altar, precum și dotarea sfântului lăcaș cu obiectele liturgice necesare.