Biserica Sfântul Mare Mucenic Mina din municipiul Focșani și-a cinstit, vineri, 11 noiembrie 2016, ocrotitorul. Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită, în locașul de cult, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de un sobor de preoți și diaconi. În continuare, ierarhul a oficiat și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și slujitorii sfântului locaș, trecuți la cele veșnice. Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei a dat răspunsurile liturgice la strană.

Încă de la primele ore ale dimineții, credincioșii focșăneni au venit în număr mare la biserică, pentru a se ruga și a-i cere ajutorul Sfântului Mina.

În cuvântul de învățătură, chiriarhul locului a arătat că, „începând cu secolul al IV-lea, când a trecut la cele veșnice, în timpul persecuției dezlănțuite de împăratul roman Dioclețian, Sfântul Mare Mucenic Mina a intrat în conștiința creștinilor ca un sfânt grabnic ajutător celor care se confruntă cu necazuri; de aceea, mai este numit «ocrotitorul celor păgubiți», al celor care au pierdut ceva sau au fost înșelați de semenii lor. Există foarte multe minuni consemnate în scris și, de asemenea, numeroase mărturii ale dreptcredincioșilor creștini, culese de-a lungul secolelor, inclusiv din vremea noastră, din care se vede că cei ce s-au rugat Sfântului Mina cu evlavie și credință, citindu-i Acatistul, și-au redobândit bunurile pierdute.

Este un lucru extraordinar faptul că sfinți precum Mina, Dimitrie, Gheorghie, Teodor Tiron sau Teodor Stratilat și mulți alții, deși au trăit în secolele III-IV, ne sunt atât de apropiați, încât ni se pare a fi contemporanii noștri. În aceasta constă frumusețea Ortodoxiei: comuniunea dintre sfinții lui Dumnezeu și credincioșii creștini din Biserica luptătoare, indiferent de epoca istorică în care au trăit sau trăiesc. Sfinții, în momentul în care s-au născut pentru Împărăția lui Dumnezeu, prin moarte martirică sau printr-un sfârșit creștinesc deosebit, transcend, cu ajutorul harului divin, atât timpul, cât și spațiul. Poate că s-au născut în mijlocul altor popoare, dar înțeleg limba noastră, întrucât sfinții depășesc și această particularitate a apartenenței cuiva la un neam anume. Așa cum ei au devenit «cetățeni și casnici ai lui Dumnezeu» (cf. Efeseni 2, 19), în Împărăția cerurilor, tot astfel se raportează la noi, ca la fiii lui Dumnezeu, cu care pot comunica prin limba iubirii în Hristos și a credinței nestrămutate în Fiul lui Dumnezeu Cel întrupat, răstignit și înviat pentru a noastră mântuire“, a subliniat Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat noul așezământ social din vecinătatea locașului de cult, care cuprinde o capelă mortuară, sală de mese și bucătărie, construite prin strădania actualului preot paroh, Florentin Tătaru.

Prima biserică a Parohiei Sfinții Mucenici Mina și Haralambie din Focșani a fost ridicată, pe locul alteia mai vechi de lemn, în anul jurul anului 1820, de către postelnicul Dan Asanache, fiul unor negustori din Odobeşti. Distrus de cutremurul din 1940, locașul de rugăciune a fost reconstruit în perioada 1944-1977. Pictura bisericii a fost restaurată în anul 2008.