Joi, 8 iunie 2017, ora 18:00, Clubul Literar „ESENȚE” din cadrul Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman” din Buzău, coordoonat de doamna director Elena Isbășoiu și prof. Oana Paraipan, vă invită la piesa de teatru Dincolo de orice, jucată de adolescenții Atelierului de Creație și Teatru al Asociației Părinți pentru Ora de Religie (APOR) Vrancea.

Autorul piesei este Nicolae Săcrieru, în vârstă de 16 ani, elev la Colegiul Naţional „Unirea” din Focşani, câştigător al premiului I la Sesiunea de comunicări Ştiinţifice la Istorie 2017, faza judeţeană, şi al premiului I la Olimpiada de Istorie 2016, faza naţională.

Prin această piesă istorică, Nicolae Săcrieru a încercat să arate forța pe care destinul uman, povestea personală a fiecăruia dintre noi, o are în curgerea propriu-zisă a istoriei. În viziunea autorului, nu numai imaginea oamenilor rămași în documentele istorice este importantă, ci și imaginea oamenilor simpli, a căror ștergere din timp a numelui nu a putut știrbi în niciun fel faptele lor cu efect covârșitor în schimbarea cursului istoriei.

Acțiunea piesei se desfășoară în SUA, la Washington, în vara anului 1917. Cei trei membrii ai Misiunii românești – Vasile Stoica, Vasile Lucaciu și Ioan Moța – au plecat în Statele Unite ale Americii, în numele României, pentru a pleda în favoarea cauzei românești și, în special, pentru unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat.