Sâmbătă, 25 martie 2017, la Catedrala Arhiepiscopală Înălțarea Domnului din Buzău, a avut loc conferința cu tema Chipuri de mărturisitori ai credinței: Mircea Vulcănescu, susținută de Pr. Conf. Univ. Dr. Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din București.

„Se împlinesc, iată, 65 de ani (1952-2017) de când Mircea Vulcănescu a trecut la cele veșnice. Anul acesta este dedicat mărturisitorilor din închisorile comuniste, apărătorilor credinței – și aici ne referim nu numai la cei care au apărat credința creștină în calitate de mărturisitori, în temniță, ci la toți preoții și la cei ce au fost, prin viața lor duhovnicească, un model și au luminat credința neamului nostru, la marii duhovnici care, chiar dacă n-au trecut prin închisori, au ținut, totuși, trează propovăduirea credinței […].

M-am gândit că este important să conturăm, în această seară, un chip de mărturisitor creștin, întrucât, așa cum voi încerca să demonstrez, Mircea Vulcănescu trebuie rânduit cu cinste în ceata mărturisitorilor creștini. Nici un român să nu uite vreodată că Mircea Vulcănescu a murit ca un martir, pentru simplul motiv că a fost ctitor de gândire românească. El nu reprezintă doar un model, ci este întruparea României integrale, a românilor“, a rostit părintele conferențiar, în prezența unei numeroase audiențe.

În completare, Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, a subliniat: „Vreau să îi mulțumesc Părintelui Profesor Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie din București, dar fiu al Eparhiei noastre, pentru că este vrâncean de origine, absolvent al Seminarului Teologic din Buzău și profesor de Teologie Dogmatică la această școală. Sunt convins că, ori de câte ori revine «în patrie», cum s-ar spune, trăiește momente emoționante, iar astfel de momente am trăit cu toții, în această seară, cu prilejul acestei întâlniri. A venit în calitate de conferențiar, pentru a evoca personalitatea duhovnicească și culturală a uneia dintre cele mai marcante persoane din vremea regimului comunist, care s-a opus ideologiei totalitariste, prin trăirea autentică a credinței creștine.

Părintele Profesor, în afară de Mircea Vulcănescu, a amintit numele mai multor mărturisitori, care au suferit și, în cele din urmă, au murit numai pentru «vina» că au crezut, cu toată sinceritatea, în Dumnezeu și au înțeles să trăiască Evanghelia Mântuitorului Hristos. Acuzațiile care li s-au adus nu erau decât fabricate. Și, acum, adevărul iese la iveală“.

În continuarea conferinței, a avut loc un eveniment cultural: a fost lansat volumul de poezie La Porțile Sublimului, scris de Pr. Alexandru Pripon, secretar eparhial, și apărut în cadrul Editurii Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Pr. Conf. Univ. Dr. Gheorghe Holbea, care a redactat și cuvântul introductiv, a prezentat publicului lucrarea menționată, după care a urmat un moment artistic – doi elevi seminariști au recitat câteva dintre poemele incluse în volum. În încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a rostit un cuvânt de felicitare și îndemn adresat autorului.

Evenimentul de la Buzău, organizat de Sectorul Cultural, face parte din seria de manifestări programate în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, ca urmare a proclamării anului 2017 drept Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, în Patriarhia Română. (Pr. Alexandru Pripon – secretar eparhial)