Preoţii din protopopiatele Buzău I, Buzău II, Pătârlagele şi Râmnicu Sărat au participat, marţi, 9 iunie 2015, la prima conferinţă semestrială din acest an, cu tema „Misiunea pastoral-sacramentală şi cultural-catehetică a parohiei ortodoxe în societatea contemporană“. Întrunirea a avut loc la Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ din Buzău şi a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.

Cu acest prilej, ierarhul a arătat necesitatea intensificării activităţii pastoral-misionare, culturale, educaţionale şi sociale în parohii. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat iniţiativa Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei de a premia tinerii olimpici din cele două judeţe ale eparhiei.

„Interesante au fost aspectul practic şi conştientizarea problemelor cu care se confruntă societatea noastră de astăzi, mai ales Biserica. Ne aflăm în faţa unor provocări la care nu ne-am gândit vreodată, iar preoţii au conştientizat că trebuie să intensifice şi mai mult implicarea lor în viaţa comunităţii, nu numai în interiorul bisericii, prin slujirea liturgică, ci, îndeosebi, prin lucrarea aceasta cultural-educaţională, catehetică şi social-filantropică. În fiecare parohie există multe categorii de oameni, care se confruntă cu probleme şi care au nevoie de asistenţa preotului, de la bătrânii părăsiţi de copii, până la copiii abandonaţi de părinţii lor, plecaţi în străinătate să lucreze, şi care au nevoie de un suport moral“, a declarat Chiriarhul de la Buzău.

În cadrul întâlnirii, Pr. Marian Crăciun de la Parohia Moisica a prezentat un referat despre misiunea parohiei în societatea de astăzi. De asemenea, au avut loc discuţii pe marginea temei şi s-au dezbătut diferite probleme de ordin administrativ-bisericesc.

Miercuri, 10 iunie, şi preoţii din Protopopiatele Focşani I, Focşani II şi Panciu s-au întrunit în cadrul conferinţei pastoral-misionare, desfăşurată la Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia“ din Focşani. Lucrările au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

În cuvântul de început, ierarhul a vorbit despre provocările lumii contemporane cărora Biserica, prin slujitorii ei, este chemată să le ofere răspunsuri.

„Se constată că societatea se îmbolnăveşte, din punct de vedere spiritual, pe zi ce trece, tot mai mult, se afundă într-o confuzie, în care omul nu se mai regăseşte, nu-şi mai găseşte pacea sufletească, iar salvarea nu poate veni decât din Biserică. Biserica este ultima citadelă pe care unii sau alţii şi-au propus să o cucerească, să o secularizeze. Noi, slujitorii sfintelor altare, avem datoria să veghem şi să nu permitem secularizarea Bisericii din interiorul ei. Să ne reamintim de îndatoririle pe care ni le-am asumat prin Taina Sfintei Hirotonii şi să ne îndeplinim, cu tot mai mult devotament, cu dragoste, cu spirit de jertfelnicie, misiunea noastră preoţească“, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian.

Referatul cu tema supusă dezbaterii a fost întocmit şi susţinut de Pr. Dumitru Cătălin Manoliu-Tufaru de la Parohia Pietroasa, după care au fost abordate şi o serie de probleme ce ţin de bunul mers al vieţii bisericeşti.