Credincioşii Parohiei „Sfântul Mina“ din Focşani au sărbătorit, luni, 10 februarie 2014, al doilea hram al bisericii, închinat Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârşită, în lăcaşul de cult parohial, de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

Înaltpreasfinţia Sa le-a vorbit celor prezenţi despre modelul pe care ni-l oferă sfinţii lui Dumnezeu: „Pentru noi, sfinţii, fie că sunt mucenici, mărturisitori, cuvioşi sau simpli credincioşi, care L-au mărturisit cu curaj pe Mântuitorul Hristos, reprezintă tot atâtea făclii ce ne luminează calea în drumul nostru spre Dumnezeu. Ei au fost oameni ca şi noi, s-au născut în familii asemenea familiilor noastre, au trăit în condiţii vitrege, mult mai grele decât condiţiile în care trăim noi astăzi, dar s-au distins în rândul oamenilor prin aceea că au crezut cu tărie. Atunci când cineva crede cu tărie, ia putere de la Dumnezeu, ca să biruiască în războiul cel nevăzut cu vrăjmaşul diavol şi cu cei care fac voia acestuia“.

În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Valeriu-Cristian Popoviciu, pe seama Parohiei Vadu Soreşti, Protopopiatul Râmnicu Sărat, şi în treapta de diacon – pe tânărul teolog Alexandru-Ioan Stănescu.

După încheierea Sfintei Liturghii, a fost oficiată slujba parastasului pentru slujitorii, ctitorii şi binefăcătorii lăcaşului de rugăciune adormiţi întru Domnul.

Conform tradiţiei locale, prima biserică a Parohiei „Sfântul Mina“ a fost construită în anul 1818. Distrus de cutremurul din 1940, lăcaşul de cult a fost reconstruit, cu mare greutate, de-a lungul a peste 30 de ani, abia în 1977 fiind săvârşită slujba de târnosire. În anul 2008, biserica a fost resfinţită, ca urmare a finalizării lucrărilor de restaurare a picturii.