Marți, 21 noiembrie 2017, în ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, Parohia Vovidenia Tăbăcari din Focșani și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a resfințit biserica parohială, după ce a trecut printr-un amplu proces de renovare. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru ctitorii și slujitorii lăcașului de cult, mutați la Domnul. Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a oferit răspunsurile liturgice.

În soborul de preoți și diaconi s-au aflat: Pr. Dumitru Oscar Frunză – parohul bisericii Vovidenia Tăbăcari și protoiereu al Protopopiatului Focșani II, Pr. Eduard Daniel Bran – protoiereu al Protopopiatului Focșani I, Pr. Vasile Dabija – protoiereu al Protopopiatului Panciu, precum și alți slujitori ai sfintelor altare.

La eveniment au participat numeroși credincioși din municipiul Focșani, dar și reprezentanți ai autorităților locale.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre însemnătatea sărbătorii Intrării în biserică a Maicii Domnului și despre cinstirea deosebită adusă Sfintei Fecioare Maria în Ortodoxie. Totodată, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să rămână statornici în dreapta credință și buni credincioși ai Bisericii lui Hristos.

La final, părintele Dumitru Oscar Frunză a adresat un cuvânt de mulțumire chiriarhului locului, enoriașilor și tuturor celor care au sprijinit lucrările de restaurare a lăcașului de rugăciune. De asemenea, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a oferit unor binefăcători Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”.

Sărbătoarea s-a încheiat cu sfințirea casei de prăznuire a comunității parohiale.

Biserica a fost construită din temelie în anul 1687, având la început statut de mănăstire. Pictura murală a fost realizată între anii 1927-1934, de către pictorul de origine italiană Oreste Cantini. La inițiativa preotului paroh, în ultimii ani, s-au executat importante lucrări de reabilitare a sfântului lăcaș, pictura interioară fiind conservată și restaurată de către pictorul Marius Oprea.