Biserica Parohiei Săpunaru din municipiul Focşani şi-a sărbătorit, marţi, 8 septembrie 2015, hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în locaşul de cult închinat praznicului Naşterii Maicii Domnului. Potrivit tradiţiei, s-a săvârşit şi un parastas pentru ctitorii, slujitorii şi binefăcătorii sfântului locaş, trecuţi la cele veşnice.

Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“.

La sărbătoarea hramului au participat numeroşi credincioşi din municipiul Focşani, dar şi din localităţile învecinate, veniţi să primească binecuvântare de la ierarhul lor.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a arătat că Naşterea Maicii Domnuluieste o sărbătoare a bucuriei, pentru că marchează începutul mântuirii neamului omenesc. Nu atât prin Naşterea lui Hristos sau prin Buna Vestire, cât prin însăşi Naşterea Sfintei Fecioare Maria s-a început planul de mântuire a neamului omenesc, de salvare a lui din robia păcatului şi a morţii. De aceea, Biserica, prin Sfinţii Părinţi, a rânduit să-i pună pe creştini sub ocrotirea Maicii Domnului, începând chiar cu acest praznic închinat ei, cunoscut în popor sub denumirea de «Sântămăria Mică», pentru ca anul bisericesc să se încheie, în 15 august, tot cu un praznic închinat Sfintei Fecioare Maria – Adormirea – urmat de sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Astfel, suntem invitaţi să cinstim cele două persoane care şi-au câştigat locul binemeritat de-a dreapta şi de-a stânga Mântuitorului Hristos, în postura Sa de Arhiereu“, a subliniat Chiriarhul Buzăului şi Vrancei.

Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ – Săpunaru este monument istoric, datând din anul 1783. De-a lungul timpului, s-au efectuat importante lucrări de renovare a locaşului de rugăciune, ultimele fiind realizate, în perioada 1994-1996, prin strădania preotului paroh Vasilică Panaite.

Biserica deţine o icoană mare, reprezentând pe Maica Domnului cu Pruncul, adusă de la Ierusalim şi donată de către Hagi Constantin Dumitru din Focşani, în anul 1864. Icoana are inscripţii în limbile latină şi slavonă.

Între anii 1993-1994, în curtea bisericii, a fost construită şi capela mortuară cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru si Pavel“.