În ziua de prăznuire a Naşterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, marţi, 24 iunie 2014, Mănăstirea vrânceană Rogozu şi-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată, în curtea aşezământului monahal, de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, alături de un sobor de slujitori – preoţi şi diaconi.

Credincioşii din localitate şi din împrejurimi, veniţi în număr mare la sărbătoarea hramului, s-au putut închina la moaştele Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion, aduse de la Mănăstirea tulceană Halmyris.

„17 secole au stat tăinuite, prin voia lui Dumnezeu, aceste sfinte moaşte. În 2001, cu prilejul unor săpături arheologice, care s-au efectuat în cetatea Halmyris de altădată, s-au descoperit moaştele care au fost supuse cercetărilor şi s-a ajuns la concluzia că, într-adevăr, sunt sfintele moaşte ale celor doi mucenici Epictet şi Astion. Ele sunt o mare binecuvântare pentru ţara noastră, pentru poporul nostru creştin-ortodox, care, începând cu mucenicii străromâni din perioada daco-romană şi până astăzi, a dat Bisericii nenumăraţi sfinţi. Toţi aceşti sfinţi constituie pentru noi paradigme sau îndemnuri de a ne trăi şi noi viaţa aşa cum au înţeles să o trăiască ei, şi anume în chip total dedicată lui Hristos“, a precizat Chiriarhul de la Buzău.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a mai subliniat misiunea sfântă pe care a îndeplinit-o Sfântul Ioan Botezătorul, cel mai mare proroc al Vechiului Testament, care s-a învrednicit să-L atingă cu mâna pe Fiul lui Dumnezeu.

La final, s-a săvârşit şi slujba parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii mănăstirii adormiţi întru Domnul.

Considerată a fi ctitorie din vremea voievodului Matei Basarab, Mănăstirea Rogozu a fost rezidită în prima jumătate a veacului al XVIII-lea, fiind situată în comuna Slobozia Bradului, judeţul Vrancea, la aproximativ 15 kilometri de municipiul Râmnicu Sărat. Aici şi-a petrecut ultimii patru ani din viaţă cunoscutul monah scriitor Paulin Lecca (1914-1996).