Obştea Mănăstirii vrâncene Lepşa l-a avut în mijlocul ei, vineri, 25 aprilie 2014, la hramul aşezământului monahal, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Ierarhul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Izvorul Tămăduirii“ şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“.

Înaltpreasfinţia Sa a ţinut şi un cuvânt de învăţătură, în care a arătat de ce Vinerea din Săptămâna Luminată este închinată Maicii Domnului: Sfânta Biserică a rânduit cinstirea ei, astăzi, în amintirea minunilor pe care le-a făcut prin apa tămăduitoare din izvorul aflat în apropierea Constantinopolului, dar şi pentru a ne face să înţelegem că ea însăşi este izvor al tămăduirii, pentru că din pântecele său cel pururea fecioresc a ieşit Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul Iisus Hristos – Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre. La acestea să cugetăm şi să ne minunăm, arătând credinţă, evlavie, smerenie şi ascultare faţă de Maica Domnului, cea mai sfântă fiinţă umană, care s-a învrednicit să-L primească în pântecele ei pe Dumnezeu, Cel ce ţine cosmosul, pe Dumnezeu Cel neîncăput“.

La Sfânta Liturghie şi la slujba de sfinţire a apei au participat credincioşi veniţi în pelerinaj din toată Eparhia, dar şi din alte judeţe, atraşi fiind de frumuseţea locurilor, precum şi de liniştea duhovnicească a aşezământului monahal de la Lepşa.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic misionar al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

Mănăstirea Lepşa – la început, o mică sihăstrie de călugări – a luat fiinţă în anul 1789. Pe lângă biserica principală, aşezământul mai are alte două lăcaşuri de cult funcţionale: biserica de lemn „Naşterea Maicii Domnului“ – monument istoric, şi paraclisul „Sfânta Treime“, ridicat în anul 1993.