În Duminica după Botezul Domnului, 8 ianuarie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Sfinții Îngeri din Buzău. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din vecinătatea Pieței Centrale a orașului, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte preotul paroh, Dumitru Bundă, și ceilalți doi preoți coslujitori, Bogdan Ene și Costică Panaite. Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei a dat răspunsurile liturgice.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre importanța pocăinței pentru curățirea sufletului de păcate, în vederea dobândirii Împărăției lui Dumnezeu.

„Fragmentul evanghelic de astăzi se încheie cu versetul în care ni se spune că Mântuitorul Iisus Hristos, după ce Și-a stabilit ca reședință misionară orașul Capernaum, a început să propovăduiască oamenilor Evanghelia Împărăției, iar primele Sale cuvinte au fost aceleași, pe care le-am auzit și din gura Sfântului Ioan Botezătorul:: «Pocăiţi-vă, căci s-a apropiat împărăţia cerurilor» (Matei 4, 17). Sfântul Ioan, simțind că trăiește timpuri mesianice, îi îndemna pe oameni să-și curățească inimile și mințile de gândurile rele, să-și mărturisească păcatele, primind, în chip simbolic, botezul cu apă, în râul Iordan. Acest botez, însă, nu le oferea iertarea păcatelor, ci constituia doar o pregătire pentru adevăratul Botez creștin, «din apă și din Duh» (Ioan 3, 5), ce avea să fie practicat, mai târziu, după întemeierea Bisericii creștine, în ziua Cincizecimii. Iar Cel care a dat Sfinților Apostoli și urmașilor acestora, episcopi și preoți, puterea harică și dreptul de a săvârși Taina Sfântului Botez – prin care creștinul devine fiu al lui Dumnezeu, după har – a fost Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat.

Vedem, așadar, că și Mântuitorul a pus accentul, în predica Sa, pe necesitatea pocăinței, în perspectiva dobândirii Împărăției cerurilor. Despre care împărăție vorbea, însă, Domnul Hristos, când îi îndemna pe oameni să-și schimbe mintea și sufletul, să devină adică mai buni? Nu vorbea nicidecum despre o împărăție lumească, pentru că El Însuși avea să afirme mai târziu: «Împărăția Mea nu este din lumea aceasta» (Ioan 18, 36), iar, într-o altă împrejurare, le-a zis contemporanilor Săi: «Împărăția lui Dumnezeu este înăuntrul vostru» (Luca 17, 21). Cu alte cuvinte, Mântuitorul ne încredințează că, dacă ne vom curăți inimile și sufletele de patimi, dacă vom stărui în rugăciune smerită și în faptele iubirii creștine, vom primi, cu certitudine, darurile Preasfântului Duh, care ne ajută să trăim, anticipat, încă din această viață, bucuria și fericirea Împărăției cerurilor. Căci spune Sfântul Apostol Pavel: «Împărăția lui Dumnezeu nu este mâncare şi băutură, ci dreptate şi pace şi bucurie în Duhul Sfânt» (Romani 14, 17). Cel care se străduiește și reușește să-și curețe inima și mintea de cugetele viclene și, mai ales, de patimile care-l înrobesc, acela va simți în adâncul sufletului său, sălășluindu-se Împărăția lui Dumnezeu, despre care vorbea Mântuitorul, când Și-a început propovăduirea“, a precizat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

Actualul locaș de cult al Parohiei Sfinții Îngeri din Buzău datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea, fiind ridicat pe locul unei biserici de lemn, construită în secolul al XVII-lea.