Duminică, 8 octombrie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a efectuat o vizită pastoral-misionară în Parohia Paltin, județul Vrancea. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitate.

La slujba arhierească au participat, alături de oficialități locale, numeroși credincioși din parohie și din împrejurimi, printre care s-au aflat și copii îmbrăcați în frumoase costume populare.

Din soborul slujitorilor au făcut parte: Pr. Marian Gegea – consilier eparhial la Sectorul Cimitire, Monumente și Servicii Funerare, Pr. Eduard-Daniel Bran – protoiereu al Protopopiatului Focșani I, Pr. Petrică-Laurențiu Lădaru – parohul comunității din Paltin, precum și alți preoți din parohiile învecinate. Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a oferit răspunsurile la strană.

După citirea Evangheliei din Duminica a 20-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a rostit un cuvânt de învățătură despre minunea învierii fiului văduvei din Nain, relatată de Sfântul Evanghelist Luca. Potrivit Înaltpreasfinției Sale, Iisus a săvârșit această minune, pentru a dovedi ucenicilor Săi și celor ce Îl înconjurau că El este Domnul vieții și că omul, atunci când se confruntă cu moartea, nu trebuie să cadă în deznădejde.

„Mântuitorul Hristos a murit pe cruce pentru păcatele noastre și, apoi, a înviat, ca să ne arate tuturor că nu moartea are stăpânire asupra omului, ci viața. Chiar și după plecarea sa din această lume trecătoare, prin moartea biologică, omul continuă să existe. Sufletul său nemuritor se întoarce la Dumnezeu, Care l-a dat, pe când trupul se întoarce în pământul din care a fost luat și se descompune. Dar Hristos Domnul ne-a încredințat că, așa cum El a înviat din morți, tot astfel vom învia și noi, la sfârșitul istoriei. Atunci, prin minunea lui Dumnezeu, trupul nostru, chiar dacă s-a descompus, se va reuni cu sufletul, iar omul integral, trup și suflet, se va prezenta la Judecata cea de obște”, a subliniat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

Locașul de cult al Parohiei Paltin, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, a fost construit între anii 2001-2005. În perioada 2008-2010, sfântul locaș a fost împodobit cu pictură, în tehnica frescă, de către pictorul Lucian Oprea din Focșani. Slujba de sfințire a bisericii a avut loc în data de 14 octombrie 2010.