Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, a oficiat duminica, 10 martie 2013, in Catedrala arhiepiscopala din Buzau slujba Sfintei Liturghii. Alaturi de Preafericirea Sa au slujit urmatorii ierarhi: Inaltpreasfintitul Parinte Iosif, Mitropolit de Prikonisou si exarh al intregii Propontide, Inaltpreasfintitul Parinte Ilarion, Mitropolit de Volokolamsk, Inaltpreasfintitul Parinte Hrisostom, Mitropolit de Patra, Inaltpreasfintitul Parinte Isaia, Mitropolit de Tamasou si Orinis, Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei, Inaltpreasfintitul Parinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Inaltpreasfintitul Parinte Ciprian, Arhiepiscop ales al Buzaului si Vrancei, Inaltpreasfintitul Parinte Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, Inaltpreasfintitul Parinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfintitul Parinte Corneliu, Episcopul Husilor, Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, Preasfintitul Parinte Sofronie, Episcopul Ortodox Roman al Oradiei, Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, Preasfintitul Parinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfintitul Parinte Gurie, Episcopul Devei si Hunedoarei, Preasfintitul Parinte Siluan, Episcopul Ortodox Roman al Ungariei, Preasfintitul Parinte Macarie, Episcopul Ortodox Roman al Europei de Nord, Preasfintitul Parinte Mihail, Episcopul Ortodox Roman al Australiei si Noii Zeelande, Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfintitul Parinte Andrei Fagaraseanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfintitul Parinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, Preasfintitul Parinte Ioan Casian de Vicina, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a celor doua Americi, Preasfintitul Parinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului.

Dupa Sfanta Liturghie a avut loc intronizarea noului Arhiepiscop al  Buzaului si Vrancei in persoana Preasfintitului Ciprian Spiridon, ales in aceasta demnitate in sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 28 februarie 2013.
Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a rostit un cuvant de invatatura in care, referindu-se la Pericopa Evanghelica a Duminicii Infricosatoarei Judecati, a spus: „Evanghelia duminicii a treia din perioada Triodului este numita Duminica Infricosatoarei Judecati. Aceasta duminica a treia completeaza pe celelalte doua duminici precedente si anume in prima duminica din perioada Triodului am invatat cat de importanta este pentru toata viata, dar mai ales pentru perioada Sfintelor Pasti, rugaciunea smerita. In a doua duminica din perioada Triodului am invatat cat de importanta si binefacatoare, mantuitoare si sfintitoare este pocainta sincera. Astazi invatam din Evanghelia pe care am auzit-o cat de importante sunt iubirea milostiva si faptele de milostenie”.
„Centrul Evangheliei de astazi este iubirea milostiva. Sfantul Ioan Gura de Aur comentand textul acesta al Judecatii Infricosatoare de apoi zice, vorbind in numele lui Hristos: Nu judec pacatul, ci judec pe cei care nu s-au pocait de pacate, judec neomenia, lipsa de sensibilitate fata de suferinta semenilor, neomenia care este indiferenta fata de suferinta oamenilor din jur. Aceasta o judec pentru ca este radacina tuturor relelor”, a mai spus Preafericirea Sa.
In concluzie putem spune ca Evanghelia de astazi ne facem sa fim si mai smeriti pentru ca niciodata nu putem spune ca am savarsit cu gandirea, cu vorbirea si cu fapta tot binele pe care trebuia sa il facem semenilor nostri, a aratat Patriarhul Romaniei, subliniind totodata importantamilosteniei: „In mod deosebit vedem ca milostenia este o mare sursa de bucurie si binecuvantare. Evanghelia imparte pe oameni in doua categorii. In oameni milostivi si oameni nemilostivi. Cei milostivi sunt numiti binecuvantatii Tatalui Meu si vor mosteni Imparatia pregatita pentru oameni de la intemeierea lumii, iar cei nemilostivi sunt numiti cu un cuvant aspru si anume blestemati. Plecati de la mine blestematilor in iadul cel pregatit pentru diavoli si pentru slujitorii lui”.
La Sfanta Liturghie au fost prezenti sute de preoti si mii de credinciosi, in Catedrala si in afara ei.
Sursa: basilica.ro