Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău a găzduit, vineri, 19 mai 2017, conferința cu titlul Preoți ortodocși în închisorile comuniste, susținută de Dl Vasile Manea, doctor în teologie la Institutul Teologic Ortodox „Saint Serge” din Paris și cercetător în domeniul vieții bisericești din perioada comunistă. La eveniment a participat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de consilieri eparhiali, clerici, profesori și elevi de la diferite școli din municipiu.

În prima parte a conferinței, Dl Prof. Constantin Coman, de la Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul”, a omagiat personalitatea preotului cărturar Gabriel Cocora, la 100 de ani de la nașterea sa și 25 de ani de la trecerea la cele veșnice. Despre viața și activitatea sacerdotală și culturală a părintelui Cocora au mai dat mărturie fiica sa, Dna Valentina Zamfir-Cocora, Dna Elisabeta Popescu, precum și Arhid. Mihalache Tudor, fost profesor de muzică psaltică și director al Seminarului buzoian.

Conferința a continuat cu prelegerea Dlui Vasile Manea, care a evocat cazurile a 15 preoți ortodocși arestați, torturați și uciși de comuniști pentru credința lor în Hristos. De asemenea, Pr. Cons. Ioan Șolea a prezentat câteva exemple de mărturisitori care au fost prigoniți în temnițele comuniste.

În cuvântul adresat celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a subliniat importanța organizării unor astfel de întâlniri.

„Aici, în fața dumneavoastră, au vorbit persoane care s-au aplecat cu foarte multă atenție asupra unor documente din arhive, care s-au străduit să-i întâlnească pe cei ce au suferit în închisorile comuniste, ca să le culeagă mărturiile și, apoi, să le evoce și celorlalți, pentru a lua aminte la trecutul nostru istoric și a ni-l asuma.

Domnul profesor Vasile Manea a scris mai multe cărți pe această temă. Domnia sa se întreba la început: De ce trebuie să vorbim despre martirii și mărturisitorii din închisorile comuniste? Ce rost au astfel de evenimente? În romanul «Desculț» al lui Zaharia Stancu, există o sintagmă celebră: «Să nu uiți, Darie!». Tot așa și noi, nu trebuie să uităm. Dar pentru a nu uita ceva, trebuie să cunoști. Mulți au cunoscut prin propria lor experiență ce înseamnă suferința provocată de unii semeni, numai pentru faptul că ei aveau credință în Dumnezeu și în valorile care definesc personalitatea umană. Alții au luat cunoștință din mărturiile lor. Noi, cei de astăzi, ne cutremurăm doar imaginându-ne ceea ce s-a întâmplat acolo, în închisori, și ne gândim dacă am fi fost în stare să suportăm asemenea chinuri; de aceea, a cunoaște și a nu uita trecutul poporului român constituie o datorie morală a fiecăruia dintre noi”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Manifestarea a fost organizată de Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, în contextul Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.