În prima zi a Postului Sfintelor Paşti, luni, 23 februarie 2015, numeroşi credincioşi buzoieni, precum şi elevii Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“ din oraş, au participat la slujba de la Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“. Pavecerniţa Mare a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, care a citit şi prima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de elevi seminarişti.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a menţionat principalele repere din viaţa Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei. Prin alcătuirea Canonului cel Mare, el a reuşit să adune la un loc nenumărate imagini ale pocăinţei din Sfânta Scriptură, de la căderea lui Adam din rai şi până la Învierea Mântuitorului, identificându-se cu acestea şi îndemnându-ne şi pe noi să facem acelaşi lucru.

„Prin Canonul acesta extraordinar de frumos, cum nu există altul în literatura noastră duhovnicească, Sfântul Andrei Criteanul a rămas în conştiinţa Bisericii, a tuturor credincioşilor, ca un mistagog al pocăinţei; aşa a fost numit de către scriitorii bisericeşti. El a reuşit, cercetând Sfintele Scripturi, să răscolească sufletul uman, întrucât Canonul este un dialog al său cu sine însuşi sau al creştinului cu sufletul său. Astfel, cercetând Sfânta Scriptură, pe de o parte, dar şi trecutul său, pe de alta, sufletul este îndemnat să se pocăiască, să ceară îndurare, milă, de la Hristos Domnul, aducând exemple de alte persoane care au avut parte de mila şi dragostea lui Dumnezeu. Iată că şi rugăciunea Sfântului Efrem Sirul («Doamne şi Stăpânul vieţii mele…»), citită spre sfârşitul slujbei, face pomenire de această stare sufletească a omului, în general, şi a creştinului, în special, deoarece, oricâte fapte bune am săvârşi noi şi ni s-ar părea că avem dreptul să sperăm întru bine, trebuie să avem grijă că şi pe acelea nu le-am săvârşit prin puterile noastre proprii, ci cu ajutorul lui Dumnezeu. Şi atunci, se cere să ne recunoaştem starea aceasta de păcătoşenie, dar, totodată, să nu disperăm, aşa cum nu au disperat nici femeia cananeancă, nici vameşul din Parabola Vameşului şi a Fariseului, care ne-au lăsat cele mai scurte şi concentrate rugăciuni: «Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului» (Luca 18, 13) sau «Doamne, ajută-mă» (Matei 15, 25)“, a precizat Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.

Marţi, 24 februarie, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a săvârşit slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul, unită cu Pavecerniţa Mare, în biserica Parohiei „Sfântul Nicolae“ – Stroe din Focşani.