Duminică, 2 iulie 2017, comunitatea Parohiei „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din municipiul Focșani s-a aflat în sărbătoare. Cu prilejul hramului bisericii parohiale, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în prezența unui mare număr de credincioși. Alături de ierarhul locului au slujit: Pr. Ionuț-Cristian Vuță – consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar, Pr. Marian Gegea – consilier eparhial la Sectorul Cimitire, Monumente și Servicii Funerare, Pr. Sorin Dragnia – parohul locașului de cult, precum și alți preoți și diaconi. La final, soborul slujitorilor a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului locaș, trecuți la cele veșnice. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotonit în treapta de preot pe tânărul diacon Ovidiu-Mihai Ciobotaru, pe seama Parohiei Ileana, Protoieria Buzău II.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a precizat că Sfântul Ștefan cel Mare, pomenit în fiecare an pe 2 iulie, este unul dintre cei mai iubiți voievozi ai neamului românesc, „apărător neînfricat al credinței și patriei străbune”, așa cum s-a cântat în troparul sărbătorii. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, evaluând viața și, mai ales, lucrarea pe care a împlinit-o acest mare domnitor al Moldovei, în anul 1992, a procedat la trecerea lui în rândul sfinților voievozi. La toate popoarele creștine, conducători cu adevărat credincioși, jertfelnici, iubitori de patrie, de credință și de neam, au fost trecuți în calendarul Bisericii Ortodoxe Răsăritene, a spus Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

Biserica „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” a fost construită între anii 2001-2006, fiind situată în Cartierul Sud din orașul Micii Uniri. Locașul de rugăciune are și un al doilea hram, închinat Sfântului Ierarh Nicolae.