Sfântul Arhidiacon Ştefan, cinstit la Focşani

În Duminica după Naşterea Domnului, 27 decembrie 2015, biserica Parohiei „Sfântul Dumitru“ – Uzină din Focşani a fost neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor veniţi să aducă cinstire Sfântului Apostol, Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a precizat că „Sfântul Arhidiacon Ştefan a fost unul dintre cei mai zeloşi propovăduitori ai Evangheliei Mântuitorului Hristos, cel care a înţeles, în chip autentic, mesajul Evangheliei cu privire la iubire şi iertare. Acesta avea să le reproşeze iudeilor care l-au acuzat pe nedrept că, aşa cum părinţii lor i-au ucis pe trimişii lui Dumnezeu în lume, tot astfel au procedat şi ei, ucigându-L pe Mântuitorul pe Crucea Golgotei. În cadrul acelui rechizitoriu, când el le reproşa contemporanilor că nu au fost capabili să se urce cu mintea la înţelegerea corectă a profeţiilor din Vechiul Testament, în aşa fel încât să identifice în Persoana lui Iisus pe Însuşi Mesia, deodată Sfântul Ştefan a fost binecuvântat de Dumnezeu şi a văzut cerurile deschise, pe îngerii lui Dumnezeu stând în jurul Tronului ceresc. El a şi mărturisit acea vedenie cerească, în momentul în care răufăcătorii iudei îl scoseseră afară ca să-l ucidă cu pietre. Este primul caz de martiriu creştin, când un ucenic al Domnului şi-a dat viaţa pentru mărturisirea lui Hristos“, a explicat Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Eduard-Daniel Bran a fost hirotesit protoiereu pe seama Protoieriei Focşani I. De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a primit din partea parohiei o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Atestată documentar în data de 17 august 1696, biserica „Sfântul Dumitru“ – Uzină din Focşani a fost reconstruită între anii 1700-1705. Căpitanul Vicol, în calitate de ctitor, a închinat locaşul de cult ca metoc al Mănăstirii Agapia. În perioada 1982-1987, sfântul locaş a trecut prin ample lucrări de consolidare şi restaurare.