Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din oraşul buzoian Râmnicu Sărat a fost sfinţită, vineri, 15 august 2014, chiar în ziua hramului. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Ierarhul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit în continuare Sfânta Liturghie pe un podium amplasat în apropierea locaşului de cult.

„Străduiţi-vă, iubiţi credincioşi, să fiţi vrednici urmaşi ai înaintaşilor, care L-au iubit pe Dumnezeu mai mult decât viaţa. Dumneavoastră, care vă îmbisericiţi în această sfântă ctitorie a Martirilor Brâncoveni, aveţi cei dintâi datoria să fiţi buni creştini şi făclii aprinse pentru ceilalţi, deoarece păşiţi, în fiecare duminică şi sărbătoare, pe treptele unei biserici în care şi-au sfinţit viaţa mulţi monahi şi credincioşi, atunci când aceasta a servit drept biserică de mănăstire şi, apoi, biserică de enorie. Vă mulţumim tuturor celor ce aţi răspuns prezent la chemarea Bisericii de a veni împreună cu noi să o cinstim pe Maica Domnului, în această sfântă zi de sărbătoare, şi, totodată, vă felicităm că aţi contribuit la înnoirea bisericii, sub îndrumarea părintelui paroh Gheorghe Bivolaru“,a spus Întâistătătorul Eparhiei de la Curbura Carpaţilor.

La slujbe au participat numeroşi credincioşi din municipiul Râmnicu Sărat, dar şi din împrejurimi.

Potrivit tradiţiei, toţi cei prezenţi au avut posibilitatea să treacă prin Sfântul Altar, să se închine şi să sărute Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce.

La final, a fost lansată monografia intitulată «Biserica Adormirea Maicii Domnului din Râmnciu Sărat, ctitorie brâncovenească». De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a primit din partea parohiei o icoană cu chipurile Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Râmnicu Sărat a fost ridicată în perioada 1691-1697, pe locul unui mai vechi aşezământ monahal, de către Voievodul Martir Constantin Brâncoveanu şi spătarul Mihai Cantacuzino, unchiul său. Pictura locaşului de rugăciune este de o valoare inestimabilă, fiind opera celebrului zugrav Pârvu Mutu. După consolidarea din ultimii ani, a fost restaurată şi pictura.