Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ a Parohiei vrâncene Rotăreşti a fost sfinţită marţi, 14 octombrie 2014. Slujba de târnosire a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Ignatie Mureşanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei. În continuare, ierarhul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în altarul de vară situat lângă locaşul de cult.

„Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ciprian, am răspuns cu foarte multă bucurie invitaţiei părintelui paroh de a veni aici, în mijlocul comunităţii din Vârteşcoiu, ca să sfinţim biserica. Cred că este un moment de mare bucurie pentru comunitate, în sensul că Dumnezeu binecuvintează toată osteneala, truda oamenilor care s-au gândit, din puţinul lor, din dragostea lor, să pună ceva la Altarul lui Dumnezeu“, a declarat Preasfinţitul Ignatie.

După încheierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, şi Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie au binecuvântat clopotniţa din incinta bisericii parohiale, apoi au inaugurat muzeul amenajat în pridvorul sfântului locaş.

La slujbe au participat, alături de autorităţile locale, numeroşi credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

„Vreau să vă felicit pe toţi şi îndeosebi pe aceia care aţi contribuit substanţial, încredinţându-vă că toate aceste binefaceri, pe care dumneavoastră le faceţi din inimă, cu credinţă tare, nu rămân nerăsplătite de Dumnezeu Cel milostiv şi bun, Care ne îndeamnă şi pe noi totdeauna să-L imităm: «Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv» (Luca 6, 36). Aşadar, cel ce săvârşeşte o faptă de milostenie, fie în raport cu aproapele, fie pentru Casa lui Dumnezeu, care este implicit şi casa noastră, Sfânta Biserică, acea faptă de milostenie se înscrie în cartea vieţii şi este o mărturie a faptului că te afli pe drumul cel bun al asemănării cu Dumnezeu“, a precizat Chiriarhul de la Buzău.

Construirea locaşului de rugăciune închinat „Sfintei Cuvioase Parascheva“ a început în jurul anului 1868, fiind sfinţit în 1873. În ultima perioadă, au fost realizate ample lucrări de renovare a bisericii, sub îndrumarea preotului paroh Florin Pricope şi cu sprijinul financiar al domnului Adrian Balosin din Bucureşti.