Zilele de sărbătoare din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei au fost încununate sâmbătă, 20 septembrie 2014, de sfinţirea Palatului brâncovenesc, actuala reşedinţă arhiepiscopală a Eparhiei Buzăului şi Vrancei. Slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cuvântul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian le-a mulţumit celor care au ajutat la restaurarea palatului brâncovenesc şi oaspeţilor pentru prezenţă.

Sunt recunoscător autorităţilor de stat şi le mulţumesc colaboratorilor mei de la Centrul eparhial, părinţilor consilieri, părinţilor protoierei, mamei mele, care a vegheat aici lucrările, în pofida vârstei înaintate, şi mi-a fost de un real sprijin, astfel încât să putem înnobila această reşedinţă episcopală nu spre lauda noastră, nici spre fala, să spunem, a Centrului eparhial de la Buzău, ci pentru demnitatea Bisericii, pentru a aduce un act de mulţumire şi de omagiere ctitorului acestei clădiri, cu care se mândreşte întreaga urbe a Buzăului. De aceea, le-am solicitat autorităţilor ori de câte ori Arhiepiscopia are nevoie de un sprijin să o facă, pentru că este obiectivul turistic nr. 1 din Buzău, unde vin pelerini, în primul rând, dar şi turişti, cu dorinţa de a cunoaşte obiectivele principale şi importante ale municipiului Buzău“, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe toţi cei care au sprijinit şi susţinut lucrările de restaurare a edificiului ctitorit de Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu.

Părinţii spun că atunci când primim moaşte să le primim cu multă bucurie şi cu multă cinstire, ca pe Hristos Domnul. Aşadar, este vorba de un respect pentru ctitorul, voievodul Constantin Brâncoveanu, dar şi pentru oaspeţii care vin aici, ierarhi sau mireni. Locuinţele acestea de protocol sunt un simbol al ospitalităţii şi al cinstirii oaspeţilor care vin. Vă felicităm, vă dorim sănătate, bucurie şi, mai ales, bucuria primirii oaspeţilor care ajută Biserica şi preţuiesc misiunea sau lucrarea Bisericii, care au o credinţă continuatoare a credinţei Sfinţilor Brâncoveni. Noi îi felicităm pe toţi cei prezenţi aici şi, în mod deosebit, pe mama Înaltpreasfinţitului Ciprian, pe colaboratori şi autorităţile care sunt aici de faţă şi cele care, din diferite motive, nu au putut fi astăzi prezente, a transmis Preafericirea Sa.

Cu acest prilej, Patriarhul României i-a dăruit Înaltpreasfinţitului Părinte Ciprian o plachetă cu Sfinţii Martiri Brâncoveni şi mai multe cărţi apărute la Editurile Patriarhiei Române. De asemenea, dl ing. Ştefan Cliseru, cel care a contribuit la refacerea palatului, a primit o icoană cu chipurile Sfinţilor Brâncoveni.