Programul manifestărilor dedicate Sfinţilor Martiri Brâncoveni a început vineri, 19 septembrie 2014, la Buzău, cu Simpozionul omagial „Cinstire Sfinţilor Martiri Brâncoveni“. Evenimentul s-a desfăşurat la Sala Mare a Consiliului Judeţean, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, şi a Preasfinţitului Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor.

În cuvântul de deschidere, Înaltpreasfinţia Sa a precizat: „A fost un gând inspirat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a propus ca anul 2014 să fie declarat «Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni», pentru că se cuvine întotdeauna, dar mai ales la momente de răscruce, la popasuri duhovniceşti, la împlinirea unui număr semnificativ de ani, să ne cinstim părinţii şi eroii neamului. Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, urmând recomandărilor Sfântului Sinod, a dorit să marcheze cinstirea Sfântului Constantin Brâncoveanu şi a familiei sale prin mai multe evenimente, în care am urmărit să scoatem în evidenţă contribuţia domnitorului la promovarea artei, a culturii creştine bisericeşti“.

Au conferenţiat academicieni, profesori universitari, oameni de cultură, monahi, invitaţi din ţară şi străinătate, după cum urmează: Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor; acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici; arhimandritul Nikodimos Rantzios de la Mănăstirea „Sfântul Pavel“ din Sfântul Munte Athos; pr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal în cadrul Sectorului cultură şi patrimoniu religios al Patriarhiei Române; pr. prof. Constantin Coman, pr. conf. Mihai Săsăujan, pr. prof. Adrian Gabor, pr. lect. Vasile Creţu, arhim. Chiril Lovin, cadre didactice la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti; şi pr. conf. Ionel Ene.

„Am răspuns cu bucurie invitaţiei Înaltpreasfinţitului Ciprian de a participa la simpozionul organizat în cinstea voievodului martir Constantin Brâncoveanu, aceasta şi pentru că eparhia de unde vin îl are ca ocrotitor pe domnitorul român, iar printre temele dezbătute la simpozion este şi prezentarea ctitoriilor din ţinutul oltenesc. Am prezentat ctitoriile din temelie ale lui Constantin Brâncoveanu şi mănăstirile unde voievodul a adus înnoiri, daruri, a făcut adaosuri şi a ridicat nivelul duhovnicesc şi cultural al acestor ctitorii“, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Sebastian.

„Este un simpozion ştiinţific istoric, în care se evocă figura domnitorului, meritele sale şi acţiunile pe care le-a făcut, în aşa fel încât a ajuns să fie unul dintre cei mai importanţi domnitori din istoria noastră naţională, nu numai pentru că a fost sanctificat, dar şi pe plan politic, economic, dar mai ales pe plan cultural, prin contribuţia sa importantă, pe de o parte, din punct de vedere artistic prin crearea stilului brâncovenesc, pe de altă parte, din punctul de vedere al sprijinului pe care l-a dat Bisericii Ortodoxe din Ţara Românească, Transilvania şi din Imperiul Otoman“, a declarat acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici.

Simpozionul a fost organizat de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, Consiliului Judeţean Buzău, Consiliului Judeţean Vrancea şi Primăriei Buzău.