La invitația Întâistătătorului Mitropoliei de Neapolis și Stavroupolis, Înaltpreasfințitul Părinte Varnava, în perioada 28-31 august 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian s-a aflat într-un pelerinaj pe pământul Eladei.

Programul acestui pelerinaj, prilejuit de prăznuirea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul – hramul Catedralei mitropolitane din Neapolis, a cuprins mai multe slujiri arhierești, participarea la manifestările închinate acestui eveniment, precum și vizitarea unor așezăminte monahale.

Astfel, duminică, 28 august, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica Parohiei Sfântul Pantelimon Ambelokipoi, în cadrul unității administrative a orașului Thessalonic.

Răspunsurile liturgice la strană au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

În cadrul aceleiași vizite, Chiriarhul Eparhiei de la Curbura Carpaților a participat, în după-amiaza zilei de 28 august, la o procesiune organizată în Neapolis, apoi, a săvârșit slujba Vecerniei și a Litiei, în Catedrala mitropolitană de aici.

În ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, luni, 29 august, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, a slujit Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Neapolis, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Varnava, rostind, la final, un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți în număr mare la hramul sfântului locaș.

Răspunsurile liturgice au fost date, la strană, și de această dată, de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

În semn de mulțumire pentru ospitalitatea manifestată față de pelerinii de la Centrul eparhial, Chiriarhul Buzăului și Vrancei i-a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Varnava o icoană cu Sfântul Sava de la Buzău, al cărui martiriu din secolul al IV-lea constituie temelia credinței creștine de la Întorsura Carpaților.

Marți, 30 august, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a vizitat mănăstirile Souroti, Ormilia și Hortiatis, locașuri pline de trăire duhovnicească și de lucrare filantropică.