„Sfinții români, deși au trăit în epoci istorice diferite, ne sunt contemporani, pentru că, prin sfințenia vieții lor, ei transcend atât timpul, cât și spațiul“, a precizat Înalpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, în cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, săvârșită duminică, 3 iulie 2016, în biserica Parohiei Sfinții Îngeri din Buzău.

În Duminica a 2-a după Rusalii (a Sfinților Români), Chiriarhul Buzăului și Vrancei a slujit în cunoscutul locaș de cult buzoian, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, răspunsurile la slujbă fiind date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.

„Astăzi, Biserica noastră strămoșească ne-a invitat ca să-i cinstim după cuviință și pe sfinții odrăsliți de neamul nostru românesc, de-a lungul veacurilor. Existența lor constituie pentru noi un prilej de mângâiere sufletească, fiind convinși că, în momentul de față, avem mai mulți rugători și mijlocitori înaintea Tronului ceresc, întrucât îi știm după nume, le cunoaștem viața și putem să ne adresăm lor în rugăciune. Sfinții români, cunoscuți ca eroi ai credinței și elită a Bisericii noastre, deși au trăit în epoci istorice diferite, ne sunt contemporani, pentru că, prin sfințenia vieții lor, ei transcend atât timpul, cât și spațiul. De aceea, ne adresăm lor întotdeauna la persoana a doua și la timpul prezent, ca de pildă: «Sfinte Sfinţite Mucenice Antim, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi».

Suntem convinși că, la Sfânta Liturghie săvârșită astăzi în toate bisericile românești, au participat, alături de noi, toți sfinții neamului nostru, preaslăviți de Dumnezeu, iar ei, fiind mai aproape de Tronul ceresc, se roagă neîncetat Mântuitorului Iisus Hristos, împreună cu Maica Domnului, cu Sfinții Apostoli și cu sfinții din alte neamuri, ca să avem parte de milă și ajutor de la Dumnezeu, pentru a ne purta crucea vieții, cu demnitate și fermitate, salvându-ne cel puțin sufletul, dacă sfințenia vieții este mai greu de dobândit.

Demn de reținut este faptul că Domnul Hristos a chemat la apostolat doar pe câțiva ucenici, întrucât era vorba despre încredințarea unui mandat special de propovăduire a Evangheliei Sale la toată zidirea, însă, chemarea la sfințenie este adresată tuturor oamenilor, fără nici o deosebire socială, națională, de rasă sau gen; El Însuși a spus: «Fiţi, dar, voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este» (Matei 5, 48)“, a adăugat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Situată în imediata vecinătate a Pieţei Centrale a Buzăului, biserica Sfinţii Îngeri este unul dintre monumentele istorice importante de care se leagă istoria oraşului. Actualul locaş de cult a fost ridicat în anul 1833, pe locul unei biserici de lemn din 1619, numită biserica din pădure, pentru că, la acea vreme, Codrii Vlăsiei (denumirea pădurilor care acopereau odinioară o vastă regiune din sudul României, din care făcea parte şi Parcul Crâng) se întindeau până aici. De-a lungul timpului, sfântul locaș a trecut prin ample lucrări de consolidare și restaurare, ultimele fiind realizate în perioada 2011-2013, prin strădania preotului paroh, Dumitru Bundă, cu sprijinul enoriașilor și al altor oameni de bine.