Duminică, 31 iulie 2016, credincioșii din trei parohii buzoiene l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul, însoțit de Pr. Prof. Nicolae Moraru – consilier eparhial la Sectorul Cultural, a efectuat vizite pastoral-misionare în bisericile parohiilor Vernești I, Zorești și Merei, unde a participat la Sfânta Liturghie și le-a adresat tuturor celor prezenți la slujbă câte un cuvânt de învățătură, precum și alte sfaturi duhovnicești.

Tâlcuind Evanghelia Duminicii a 6-a după Rusalii (cf. Matei 9, 1-8), în care s-a relatat vindecarea slăbănogului din Capernaum, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a arătat că păcatul este boala sufletului.

„Când omul păcătuiește, sufletul său se îmbolnăvește și, de aceea, are nevoie urgentă de tămăduire. Dacă nu se va îngriji s-o dobândească, el riscă să moară duhovnicește, din pricina înmulțirii păcatelor, care îl vor îndepărta tot mai mult de Dumnezeu, izvorul vieții veșnice. Însă, vindecarea sufletească nu poate fi dată de nici un medic din lumea aceasta, ci numai de Mântuitorul Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, Care este, prin excelență, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre. Iar, cât privește locul în care putem fi vindecați de boala păcatului, Mântuitorul ne-a indicat biserica, în înțelesul ei de locaș de închinare, unde se săvârșesc Sfânta Liturghie și Sfintele Taine; ea este colimvitra sau scăldătoarea Siloamului, unde Domnul Hristos l-a trimis pe orbul din naștere ca să se spele, pentru a-și căpăta vederea (cf. Ioan 9, 1-38). Biserica este, prin excelență, locașul sfânt unde ne întâlnim, în rugăciune, cu Mântuitorul Hristos, cu Maica Domnului și cu toți sfinții Săi, și unde primim tămăduirea sufletului, desigur, dacă avem «credință lucrătoare prin iubire», după expresia Sfântului Apostol Pavel (cf. Galateni 5, 6)“, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Totodată, chiriarhul a explicat legătura dintre iertarea păcatelor și vindecarea de bolile trupești.

„Dacă noi credem cu toată tăria în Dumnezeu Cel Unul în ființă și întreit în Persoane și acceptăm cu tot sufletul nostru că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Care, prin Întrupare, Și-a asumat trup omenesc, jertfindu-l pe Cruce pentru păcatele oamenilor, și dacă împlinim ceea ce ne-a învățat prin Sfânta Sa Evanghelie, atunci există speranța ca omul să se tămăduiască, în primul rând de boala sufletească, apoi și de cea trupească. Mântuitorul i-a tămăduit slăbănogului mai întâi sufletul, după care l-a vindecat și de paralizie. Prin aceasta, a dorit să ne învețe că, în multe cazuri, boala trupească este o consecință a îmbolnăvirii sufletului, prin păcat.

De remarcat faptul că Mântuitorul Hristos nu dezvăluie celor prezenți păcatele grave săvârșite cândva de acel om, din pricina cărora a ajuns să fie paralitic. Nici nu i-a cerut slăbănogului să le mărturisească public. Știind, însă, că acesta și le-a ispășit, prin suferință îndelungată, în tăcere, fără a se răzvrăti împotriva lui Dumnezeu, Domnul Hristos i-a apreciat pocăința, răbdarea, credința și speranța, motiv pentru care l-a tămăduit sufletește și trupește, dar, mai ales, l-a așezat în demnitatea de fiu duhovnicesc al Său“, a subliniat Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian i-a îndemnat pe preoții parohi să-și îndeplinească, în mod responsabil și cu evlavia cuvenită, activitățile liturgice, cultural-misionare, sociale și administrativ-gospodărești, pentru binele Bisericii și al enoriașilor pe care îi păstoresc.