În fiecare an, în data de 5 octombrie, se celebrează Ziua Mondială a Profesorilor sau Ziua Internaţională a Educaţiei.

În anul 1994, UNESCO a proclamat data de 5 octombrie drept Ziua Internaţională a Educaţiei pentru a comemora semnarea, în anul 1966, a documentului Recomandare privind statutul cadrelor didactice. Documentul a fost semnat de către UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii în cadrul Conferinţei interguvernamentale cu privire la statutul profesorilor, organizată în Paris, Franţa. Actul stabilește drepturile și responsabilitățile profesorilor, precum și standardele internaționale pentru pregătirea lor inițială și alte condiții de învățământ, recrutare, angajare, de predare și învățare. Conţine, de asemenea, numeroase recomandări pentru participarea profesorilor la adoptarea deciziilor privind învăţământul, prin consultare și negociere cu autoritățile educaționale [1].

Dacă-ţi iubeşti copilul, arat-o prin educaţia ce i-o oferi

Referitor la actul educaţiei, Sfântul Ioan Gură de Aur mărturiseşte că „nu este o artă mai mare ca aceasta” [2]. Dacă-ţi iubeşti copilul, arat-o prin educaţia ce i-o oferi” [3], îndeamnă Sfântul Ioan precizând, de asemenea, că „un tânăr de a cărui educaţie nu te ocupi este ca un pământ înţelenit pe care cresc mulţi spini” [4].

Sfântul Ioan Gură de Aur numeşte neşcolirea drept o „boală a sufletului, şi desigur mare, pentru că din pricina ei se întâmplă atâtea şi atâtea rele” [5] şi spune: „Trebuie deci să-i şi educăm pe copiii noştri, fiindcă astfel vor putea să-L cunoască mai bine pe Dumnezeu. Fără învăţătură vor fi ca animalele, care sunt lipsite de cuget. Omul, care a fost înzestrat cu cuget, trebuie să fie şi înţelept, aşa cum l-a făcut dintru început Dumnezeu. Fără înţelepciune el este o piatră preţioasă afundată în mocirlă, este corabie fără cârmă şi fără echipaj, care înaintează pe marea vieţii necârmuită, la întâmplare. De aceea un înţelept a spus: «Omul neşcolit priveşte, dar nu vede». I se pare că vede, dar este orb, fiindcă nu are cunoaştere, şi îndeosebi cunoaşterea adevărurilor şi a dogmelor credinţei – ce este sufletul, cerul, Dumnezeu Cel în trei Ipostasuri, învierea, botezul, îngerii, Sfânta Liturghie, preoţia etc” [6].

De asemenea, Sfântul Ioan subliniază împortanţa educaţiei duhovniceşti sfătuind „să-i învăţăm pe copii virtutea şi să chemăm peste ei binecuvântarea lui Dumnezeu” [7], iar cu altă ocazie spune: „Educaţi-i, aşadar, duhovniceşte pe copiii voştri. Educaţi-vă şi pe voi. În felul acesta vă veţi mântui şi veţi intra în împărăţia cerurilor, cu harul lui Hristos” [8].

[1] http://www.worldteachersday.org/map/index.php/page/index/1

[2] Omilii la Matei, omilia LIX, VII, în col. PSB, vol. 23, p. 695.

[3] Despre creşterea copiilor, 17-19, în vol. Despre Feciorie, Apologia vieţii monahale, Despre creşterea copiilor…, pp. 399-400.

[4] Omilii la Matei,omilia XLIX, V, în col. PSB, vol. 23, pp. 576-577.

[5] Din vol. Problemele vieţii, pp. 128-130.

[6] Din vol. Problemele vieţii, pp. 128-130.

[7] Omilii la Facere, omilia LXVI, IV, în col. PSB, vol. 22, p. 32.

[8] Din voi. Problemele vieţii, pp. 128-130.

Sursa: basilica.ro