Inaugurat în anul 2013, în ajunul prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, Centrul social-filantropic „Sfânta Elisabetade la Răteşti şi-a început activitatea în luna februarie 2014, în clădirea fostului seminar teologic monahal de fete. În această unitate de asistenţă socială au fost încadrate şase persoane: un administrator, o asistentă medicală, trei infirmiere şi o bucătăreasă, iar în prima fază, au beneficiat de serviciile oferite şase bătrâne.

Frumuseţea spaţiilor de cazare, precum şi serviciile de găzduire, de asistenţă medicală, consiliere duhovnicească şi petrecere a timpului liber, de cea mai înaltă calitate, au făcut ca, în scurt timp, numărul persoanelor asistate să crească la zece. Însă, alunecările de teren din perioada 14 mai – 14 august 2014, care au afectat grav Mănăstirea Răteşti, au condus la reorganizarea activităţii aşezământului.

Astfel, Centrul social-filantropic „Sfânta Elisabeta“ găzduieşte acum 28 de monahii, provenite din mănăstirea calamitată, majoritatea cu vârsta de peste 75 de ani.

Pentru a putea adăposti întreaga obşte monahală, Centrul Eparhial a făcut investiţii majore, constând în igienizarea şi dotarea celui de-al doilea corp al aşezământului.

În prezent, Centrul social-filantropic „Sfânta Elisabeta“ adăposteşte obştea Mănăstirii Răteşti, sprijinită de o asistentă medicală, o infirmieră şi o bucătăreasă, iar când monahiile se vor muta în chiliile lor, acest aşezământ îşi va relua misiunea, de a se adresa persoanelor laice aflate în situaţii de risc social.