Credincioșii buzoieni au sărbătorit Duminica întâi din Postul Sfintelor Paști, a Ortodoxiei, prin participarea la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiu. La final, Înaltpreasfinția Sa i-a premiat pe câștigătorii fazei eparhiale a Concursului Național Catehetic Iubirea lui Hristos în familia mea, inițiat de Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Sfânta Liturghie din Duminica Ortodoxiei a fost oficiată de Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de șase preoți și patru diaconi, răspunsurile liturgice fiind oferite de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul chinonicului, Chiriarhul a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei din anul Domnului 2021.

„Cinstirea sfintelor icoane, așa cum a fost stabilită de Sfinții Părinți în Sfintele Sinoade, este un act de mărturisire a adevărului Întrupării Fiului veșnic al lui Dumnezeu, un act de comuniune cu Dumnezeu și cu sfinții Lui, dar și un îndemn la viață sfântă și la fapte ale iubirii milostive în orice loc și în orice vreme”, s-a menționat în mesajul pastoral.

Ierarhii Sfântului Sinod au mai precizat că, „prin sărbătoarea de astăzi, «Duminica Ortodoxiei sau a Biruinței Dreptei Credințe», suntem chemați și noi să fim biruitori, cu ajutorul harului lui Dumnezeu, asupra patimilor lăcomiei, trufiei sau mândriei din noi, care ne pândesc mereu, punând în locul acestora virtuțile smereniei și ale iubirii milostive față de oamenii din jurul nostru, pentru a redescoperi în ei chipul lui Hristos cel smerit”.

Ca în fiecare an, credincioșii au fost îndemnați să contribuie la colecta pentru Fondul Central Misionar, prin care sunt ajutate comunitățile parohiale din țară și de peste hotare aflate în dificultate și sunt susținute proiectele social-filantropice și educaționale ale Bisericii noastre.

În semn de apreciere pentru întreaga activitate desfășurată în cei aproape 40 de ani de slujire preoțească, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ciprian i-a conferit părintelui Laurențiu Turcu, de la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Râmnicu Sărat, rangul onorific de iconom stavrofor.

După încheierea Sfintei Liturghii, Sectorul Cultural-educațional al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, prin Biroul Catehizare, învățământ și activități cu tineretul, a organizat festivitatea de premiere a câștigătorilor etapei eparhiale a Concursului Național Catehetic Iubirea lui Hristos în familia mea.

La acest concurs au participat grupurile catehetice din 47 de parohii buzoiene și vrâncene, care, în urma evaluării portofoliilor lor, s-au clasat pe următoarele locuri: județul Buzău: Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Râmnicu Sărat, Protoieria Râmnicu Sărat – locul I; Parohia Limpeziș, Protoieria Buzău II – locul al II-lea; Parohia Pătârlagele I, Protoieria Pătârlagele – locul al III-lea; Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Nehoiu, Protoieria Pătârlagele – mențiune; județul Vrancea: Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Adjud, Protoieria Panciu – locul I; Parohia Bordeștii de Jos, Protoieria Focșani II – locul al II-lea; Parohia Chicera, Protoieria Panciu – locul al III-lea; Parohia Coza, Protoieria Panciu – mențiune.

Cu acest prilej, copiii, precum și preoții și profesorii lor coordonatori au primit daruri din partea Ierarhului locului, constând în diplome, icoane, Noul Testament cu Psalmii (format mare), cărți de rugăciuni și alte cărți religioase.