Biserica Parohiei „Sfântul Nicolae”-Stroe din municipiul Focșani și-a sărbătorit luni, 6 decembrie 2021, hramul. În ziua de prăznuire a ocrotitorului lăcașului de cult, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de patru preoți și doi diaconi.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul a evidențiat virtuțile Sfântului Ierarh Nicolae, amintind momentul alegerii sale ca Arhiepiscop al Mirelor Lichiei.

„Înainte de a fi ales ierarh al Bisericii, în jurul vârstei de 40 de ani, Sfântul Nicolae devenise deja cunoscut și apreciat de către credincioșii creștini din localitatea Patara și chiar din cetatea Mira, datorită tocmai virtuților sale deosebite, precum blândețea, bunătatea, dragostea față de oameni, iubirea față de adevăr și râvna pentru dreptate. De aceea, după trecerea la cele veșnice a arhiepiscopului Mirei, credincioșii și-au îndreptat atenția spre Nicolae, pentru a le fi păstor. Întrucât acesta refuza să primească înalta demnitate bisericească, pe motiv că nu făcuse studii corespunzătoare pentru o astfel de responsabilitate, ei s-au rugat lui Dumnezeu să-i călăuzească spre alegerea noului arhipăstor, din rândul celor mai evlavioși bărbați, hotărând, în acest sens, să se orienteze asupra celui care avea să intre primul, dis-de-dimineață, în sfânta biserică. Prin rânduiala lui Dumnezeu, acea persoană a fost însuși Nicolae, pe care poporul l-a rugat stăruitor să accepte slujirea de arhiereu. Deși nu era un cunoscător al teologiei, asemenea Sfinților Vasile cel Mare, Grigorie Teologul sau Ioan Gură de Aur, în sensul elaborării unor opere de specialitate, el trăia teologia prin rugăciune și fapte bune, după cuvântul unui cuvios părinte din secolul al IV-lea, Evagrie Ponticul, care a și dat definiția teologului autentic («teolog este cel ce se roagă»), arătând că adevăratul teolog nu este cel care vorbește despre Dumnezeu, oricâte cunoștințe și-a însușit, ci cel care trăiește viața în Hristos și se roagă Lui cu adevărat”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Arhipăstorul locului a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și slujitorii bisericii „Sfântul Nicolae”-Stroe din Focșani, trecuți la cele veșnice.

Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian i-a felicitat pe toți cei care poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae, urându-le sănătate, bucurie sfântă și împlinirea bunelor dorințe.