În contextul declarării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2017 ca Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti, urmare hotărârii Permanenței Consiliului Eparhial din data de 16.02.2017, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul a organizat premierea tinerilor vrânceni participanți la Concursul județean Icoana în viaţa creştinului ortodox, în cadrul Programului eparhial Vade mecum, juvenis!.

Astfel, în ziua de 7 aprilie 2017, 45 de elevi laureați ai competiției desfășurate în biserica Parohiei „Sfântul Nicolae” – Nou din Focşani, alături de profesorii lor coordonatori, de Dnele inspector Raluca Trocaru și Melania Emanuela Pătrășcanu și de subsemnatul, au participat la o vizită culturală pe care am organizat-o la București, cu scopul de a face cunoscute elevilor obiectivele culturale de marcă și reperele de spiritualitate ale capitalei României.

Itinerariul a debutat cu vizitarea Muzeului Național de Artă al României, Secția Artă veche și modernă românească, unde elevii, împărțiți pe grupuri, au urmărit prezentări ale icoanelor și ale altor obiecte liturgice, precum și ale tablourilor marilor clasici români, făcute de profesorii de educație plastică ce au făcut parte din delegație.

Următorul popas a fost făcut pe Colina Bucuriei, unde tinerii vrânceni s-au închinat moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov din Catedrala Patriarhală și au admirat noua înfățișare a Palatului Patriarhiei, clădire centenară cu un rol deosebit în viața religioasă și politică a României. Elevii au admirat arhitectura și noile mozaicuri, adresând întrebări despre activitatea cultural-misionară a Bisericii Ortodoxe Române.

Prânzul a fost din nou oferit la Seminarul Teologic Ortodox București, partenerul nostru în acest proiect, după care am invitat tinerii să meargă în biserica Mănăstirii Radu-Vodă, pentru a se reculege în ctitoria voievodului Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577) şi a doamnei sale, Ecaterina, și pentru a cinsti, după cuviință și evlavie, pe Sfinții Nectarie de Eghina și pe Sfântul Efrem cel Nou, ale căror moaște sunt păstrate în naosul bisericii, lângă mormântul vrednicului de pomenire Patriarh Justinian, comemorat de asemenea, în acest an, de Patriarhia Română.

Sfidând ploaia, pelerinii noștri s-au îndreptat apoi spre Mănăstirea Stavropoleos, „cunoscută în Bucureşti, în ţară şi în lume prin frumuseţea liniilor arhitecturale, un chivot superb, plăsmuit parcă de mâinile îngerilor, aşa încât totul pare desăvârşit; picturi, coloane, turlă, ferestre, ancadramente, care vorbesc de simetrie, de simţul măsurii, smerenie şi demnitate deopotrivă”, așa cum o descria odinioară Preasfințitul Părinte Episcop-Vicar Timotei Prahoveanul. Tinerii au pășit sfios în curtea plină de lespezi, cruci și flori, deopotrivă, încântați de mărturiile trecutului și de veșmântul înfloritor al oazei de liniște din inima capitalei, după care au petrecut câteva ore pe străduțele pietruite ale Centrului Vechi, privind timid, dar și curioși, în același timp, casele vechiului București, terasele și buticurile ce colorează peisajul cosmopolit, asemănător unor burguri occidentale, care, însă, dovedesc mai multă responsabilitate pentru păstrarea și valorizarea patrimoniului.

Seara s-a încheiat apoteotic la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București unde, la Sala Atelier, Dna Amalia Ciolan, una dintre cele mai profunde actrițe ortodoxe ale teatrului românesc, a mărturisit, dureros de frumos, suferințele Aniței Nandriș-Cudla: 20 de ani în Siberia, o dramatizare după faimosul jurnal omonim al curajoasei bucovinence care a fost deportată „din greșeală”, împreună cu fiii ei, în gulagul sovietic de dincolo de cercul polar, supraviețuind numai datorită dragostei de Dumnezeu și pentru familia ei.

Spectacolul regizat de clujeanul Sorin Misirianțu a adus în lumină o lume sumbră, dar neuitată, a celor care au suferit, în orice spațiu concentraționar, durerile lumii acesteia – despărțirea de cei dragi, foamea, frigul, boala, detenția – depășite însă de bucuria de a rămâne liberi, de a fi liberi, izvorâtă din credința, nădejdea și dragostea față de Dumnezeu Proniatorul. Ei și-au pierdut libertatea pașilor, din cauza greșelii sau negreșelilor altora, dar au rămas liberi în fața lui Hristos, pentru că nu au devenit robi ai păcatului, ai căderii, ai deznădejdii…

De aceea, lecția dată de această româncă autentică, Anița Nandriș-Cudla, întruchipată cum nu se putea mai bine de actrița Amalia Ciolan, a fost predată și învățată prin toate elementele designului clasic ale scenariului didactic: de la contextualizare, la recapitulare, prin povestire și flash-back-uri ale protagonistei, de la potențarea factorilor externi: lumină, sunet, decor, până la trezirea unor emoții copleșitoare ce ne-au transpus pe toți din zona empatiei în cea a comuniunii.

Rugăciunea „Tatăl nostru” s-a auzit cum nu se poate mai firesc pe scena Naționalului bucureștean, iar rostirea „Psalmului 50” a fost făcută cu cea mai frumoasă, dar sfâșietoare intonație ce se cuvine acestui demers penitențial.

Generozitatea actriței a fost gustată pe deplin, la propriu și la figurat, la finalul spectacolului, când aceasta a venit în mijlocul tinerilor adunați în foaier, pentru a o îmbrățișa, cu lacrimi în ochi și noduri în gât și când, după câteva cuvinte pline de smerenie adresate tinerilor vrânceni, ne-a oferit gogoși, pregătite de dumneaei, împreună cu mama sa, cu câteva ore înainte, aflând că vom veni la teatru, pentru a învăța din cei „20 de ani în Siberia”.

Cu aceleași lacrimi în ochi, ne-am despărțit, profesori și elevi, de Anița zilelor noastre, discuțiile și mărturisirile continuând și în autocar, în drumul întunecat spre casă.

Ne exprimăm speranța că astfel de călătorii vor contribui la dezvoltarea culturală și spirituală a tinerilor buzoieni și vrânceni și că din ce în ce mai mulți vor răspunde la invitația Bisericii locale din acest an și nu numai: Vade mecum, juvenis!

Reacțiile elevilor au fost pe măsură:

„Această excursie a fost foarte frumoasă şi binevenită pentru un elev de a XII-a care este stresat în mare parte de examenul de bacalaureat. Muzeul Național de Artă ne-a încântat privirea cu picturile ce au fost expuse, fiecare având ceva aparte. Arta modernă m-a impresionat foarte mult, datorită faptului că trebuie să îți pui imaginația să lucreze. Mănăstirea Radu Vodă şi biserica Bucur Ciobanul nu numai că ne-au adus linişte sufletească, dar frumusețea lor înmoaie pe oricine. Mănăstirea Stavropoles, aflată în centrul Bucureștiului, a fost ultima mănăstire vizitată, care, la fel ca și celelalte, ne-a revărsat pace în suflet. Piesa de teatru «20 de ani în Siberia» a fost punctul culminant al zilei. Lacrimile s-au strâns în ochii noştri, datorită faptului că actrița Amalia Ciolan ne-a transpus în pielea personajului, care a trăit o dramă greu de suportat în zilele noastre. Așadar, excursia a fost minunată şi, dacă aş mai avea ocazia să se repete, aş merge fără să stau pe gânduri. Vă mulţumesc!” (Popescu Teodora-Bianca, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu)

„Excursia la București a fost una dintre cele mai frumoase experiențe de până acum. Am cunoscut persoane minunate, mi-am făcut prieteni noi, dar, cel mai important, am vizitat biserici atât de frumoase, cum nu credeam că există la noi în țară. Nu în ultimul rând, pot spune că acum, în preajma sărbătorilor de Paști, m-am încărcat cu o energie pozitivă și m-a cuprins o liniște sufletească atât de mare și atât de trebuincioasă pentru mine, cum de mult aveam nevoie. De asemenea, mi-a fost dat să văd o reprezentație, «20 de ani în Siberia», cum rar am văzut, a unei actrițe cu un talent deosebit, doamna Amalia Ciolan. Pot susține cu tărie că a fost o zi minunată, cu toate că vremea nu ne-a favorizat prea mult, și că aștept o altă asemenea zi. Mulțumesc din suflet domnilor profesori care au contribuit la această idee; cred că a fost cel mai bun premiu cu putință și un cadou minunat.” (Camelia Bizna Bucur Elisabeta, Liceul  Economic „M. Kogîlniceanu” Focşani)

„Ziua de ieri a fost una deosebită, am petrecut-o în locuri frumoase, cu oameni frumoși. A fost o experiență, o cunoaștere, o plimbare plăcută. Obiectivele vizitate m-au impresionat plăcut, bisericile m-au liniștit, iar piesa de teatru m-a schimbat. O zi mică, dar cu lucruri mari de învățat. Mulțumesc!” (Steri Ionuţa, Colegiul Național „Al. I. Cuza” Focşani)

Pr. prof. Cristian Marius Dima

Consilier eparhial