Marți, 12 aprilie 2016, Catedrala copiilor din Buzău și-a cinstit ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mucenic Sava. Sărbătoarea a început luni seară, în ajun, prin oficierea slujbei Vecerniei, unită cu Litia, de către Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și Preasfințitul Părinte Episcop Sebastian. Din soborul slujitorilor au făcut parte numeroși preoți și diaconi, membri ai Administrației eparhiale, profesori de la Seminarul Teologic Ortodox Chesarie Episcopul și protoierei. Potrivit tradiției, s-a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului locaș, trecuți la cele veșnice. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a vorbit despre viața Sfântului Mucenic Sava, care a trăit în secolul al IV-lea și a suferit moarte martirică în apele Buzăului.

„Este bine ca, în această zi, să ne deschidem mintea, sufletul și cugetul, pentru a putea înțelege tot ceea ce dorește Sfântul Sava de la noi. Chiar dacă dorește foarte multe lucruri, toate pot fi sintetizate într-unul singur, și anume fidelitatea noastră față de Domnul Hristos, Mântuitorul lumii, căci, în numele acestei fidelități, el și-a pierdut viața pământeană. Cu certitudine, din Împărăția cerurilor, el dorește ca toți oamenii, dar, în mod special, dumneavoastră, cei ce trăiți în această zonă și faceți parte din Biserica Ortodoxă, să aveți fidelitate față de unicul lucru necesar, adică față de Biserica Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Această fidelitate poate fi arătată prin cunoașterea, trăirea și mărturisirea dreptei credințe, pentru că Sfântul Sava s-a luptat să cunoască învățătura de credință ortodoxă, să o trăiască în toată adâncimea ei și să o mărturisească celor din jur. De aceea, și noi suntem chemați să împlinim aceste trei lucruri“, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a mulțumit, în chip deosebit, ierarhilor veniți la sărbătoarea Catedralei copiilor din Buzău și le-a oferit în dar câte o icoană cu Sfântul Mucenic Sava și câte o candelă aprinsă.

„Vă aflați într-o catedrală măreață, ridicată cu foarte multe jertfe de către mulțimea dreptcredincioșilor creștini din cetatea Buzăului, cei mai mulți dintre ei săraci, material, dar bogați în credință și în dragoste față de Biserică. Lucrările de zidire a sfântului locaș au durat relativ mult timp, din pricina dificultăților de tot felul, însă, până la urmă, important este faptul că această biserică închinată copiilor a fost înfrumusețată corespunzător, pentru a fi sfințită și redată cultului, prin slujba specială de târnosire, care a fost săvârșită, precum se știe, în luna octombrie a anului trecut. Acum, ea este în măsură să primească pe toți cei care Îl slăvesc pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos și au evlavie față de sfinții Lui, îndeosebi față de Sfântul Mucenic Sava, ocrotitorul Eparhiei noastre. Se știe că povara cea mai grea a stat pe umerii părintelui profesor Mihail Milea, un om mic de statură, dar cu suflet mare, care nu s-a înfricoșat de vrăjmășiile întâlnite în cale, ci și-a urmat, cu demnitate și fermitate, crezul inițial. Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să ducem la bun sfârșit această frumoasă lucrare, dar nu ne vom opri aici; anul viitor, sperăm să înceapă lucrările de pictură, după care se va finaliza dotarea locașului de cult cu strănile și celelalte obiecte bisericești necesare slujbelor religioase“, a precizat Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Alin-Ioan Enache, pe seama Parohiei Jorăști, Protoieria Focșani II.