Într-un moment istoric pentru Biserica locală, ierarhi, clerici, reprezentanți ai sfintelor mănăstiri și credincioși au oferit „într-o singură inimă” o mărturie de cinste, extrem de importantă și unică, de respect și dragoste Sfântului Calinic, Episcopul Edessei, dar și Arhipăstorului Mitropoliei de Edessa, Pella și Almopia, Înaltpreasfințitul Părinte Ioil, și noului episcop Ștefan.

Marți, 15 octombrie 2024, în ziua prăznuirii Aflării cinstitelor moaște ale Sfântului Calinic, Episcopul Edessei, a avut loc hirotonia întru episcop al Almopiei a părintelui protosinghel Ștefan, care, din 4 octombrie, fusese ales episcop vicar al Mitropoliei de Edessa, Pella și Almopia de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei.

Înaltpreasfințitul Părinte Theologos, Mitropolit de Serres, a oficiat slujba Utreniei.

După Doxologia mare a avut loc rânduiala tipiconală a mărturisirii de credință a episcopului ales al Almopiei și apoi a urmat slujba Dumnezeieștii Liturghii, fiind prezidată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioil – Arhipăstorul Mitropoliei de Edessa, Pella și Almopia, având conslujitori pe Înaltpreasfințiții Părinți Macarie – Mitropolitul de Anea, Dimitrie – Mitropolitul Gumenissei, Pantelimon – Mitropolitul Veriei, Pantelimon – Mitropolitul de Xanthi, Ierotheos – Mitropolitul Nafpaktului, Theologos – Mitropolitul de Serres, Macarie – Mitropolitul de Sidirokastro, Hrisostom – Mitropolitul Halkidei, Ciprian – Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei (însoțit de pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial – n.r.), Nicolae – Mitropolitul de Mesogaia, Varnava – Mitropolitul de Neapolis, Amfilohie – Mitropolitul de Kissamos, Hrisostom – Mitropolitul de Messinia, Calinic – Mitropolitul de Paronaxia, Calinic – Mitropolitul de Arta, Atengora – Mitropolitul de Ilios, Dionisie – Mitropolitul de Zakynthos, Antonie – Mitropolitul Glyfadei, Hrisostom – Mitropolitul Nicopolei, Gheorghe – Mitropolitul de Kitros, David – Mitropolitul de Grevena, Iustin – Mitropolitul de Nea Krini, Dimitrie – Mitropolitul de Kafallinia, Hrisostom – Mitropolitul de Trikki, Simeon – Mitropolitul Ftiotidei, Ieronim – Mitropolitul de Sisani, Bartolomeu – Mitropolitul de Polyani, Epifanie – Mitropolitul de Mantineia, pe Preasfințiții Părinți Irineu – Episcopul de Rigio, Nifon – Episcopul de Aheloos, pe preacuviosul părinte Ioan Karamouzi – secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Greciei, în prezența preacuvioșilor părinți stareți de mănăstiri și a reprezentanților acestora, precum și a multor precucernici preoți și diaconi. Împreună-rugători au fost Înaltpreasfințiții Părinți Pantelimon – Mitropolitul de Bryoula, Pavel – Mitropolitul de Kozani, Hariton – Mitropolitul de Elasson, Timotei – Mitropolitul de Thessaliotida, Teoclit – Mitropolitul Stagonelor, și Preasfințiții Părinți Nichifor – Episcopul de Amoriou, Irineu – Episcopul de Evmenia, Nicodim – Episcopul de Skopelos, și Hristofor – Episcopul Amfipolei.

Vorbind înainte de hirotonie, Preasfințitul Părinte Ștefan, Episcopul de Almopia, s-a referit la începuturile vieții sale duhovnicești și la modelele pe care le-au reprezentat părinții săi evlavioși și parohul bisericii din satul natal, pentru conștiința sa pastorală.

El a lăudat, de asemenea, contribuția cheie a arhimandritului și predicatorului de atunci al Sfintei Mitropolii a Edessei, actualul ei păstor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioil, la cultivarea sa duhovnicească, prin îndrumarea și sprijinul patern.

„Lui, după Dumnezeu, îi datorez tot ce sunt astăzi”, a notat el în mod caracteristic, adăugând că cel mai mare dintre darurile păstorului Mitropoliei Edessei este darul patern și declarând că dorește și ca episcop vicar să calce pe urmele lui.

Ulterior, Preasfințitul Părinte Ștefan l-a amintit cu recunoștință pe vrednicul de pomenire Mitropolit Hrisostom al Edessei, care l-a hirotonit diacon și preot și i-a încredințat îndatoririle administrative din zona Almopiei. Părintele Episcop s-a referit, de asemenea, la slujirea sa ca protosinghel (vicar administrativ) al Mitropolitului Ioil al Edessei și la ucenicia lângă el, la abordarea duhovnicească a diverselor probleme, chiar administrative, și a mulțumit clerului, călugărilor și celorlalți ostenitori ai Sfintei Mitropolii și parohiilor acesteia, cu care a colaborat în timpul slujirii sale.

Într-un mod special, și-a exprimat recunoștința față de Preafericirea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, și față de Preafericitul Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și al Întregii Elade, pentru contribuția lor în cadrul Bisericii și la alegerea sa, precum și față de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Greciei pentru cinstea și încrederea față de el.

În cele din urmă, el a mulțumit tuturor conslujitorilor, clerului și mirenilor împreună-rugători și a invocat mijlocirile sfinților pentru îndeplinirea slujirii sale.

În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părintel Ioil, Mitropolitul Edessei, a subliniat importanța lucrării păstorilor pentru Biserică, dar mai ales importanța viețuirii acestora, care ar trebui să fie un model de smerită cugetare.

Părintele Mitropolit Ioil l-a îndemnat pe cel hirotonit să accepte cu smerenie acest dar al lui Dumnezeu și să slujească cu umilință pentru mântuirea poporului Lui. Înaltpreasfinția Sa și-a exprimat convingerea că, cu același duh de onestitate și supunere cu care a slujit până acum, va continua să slujească și pe viitor, subliniind că el însuși îi va fi mereu susținător și pavăză în această luptă bună.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ierotheos, Mitropolitul Nafpaktului, a vorbit în numele tuturor ierarhilor prezenți și i-a transmis noului episcop urările lor.

La ceremonia solemnă și la hirotonie au fost prezenți: ministrul secretar de stat al Dezvoltării Agricole, domnul Dionysios Stamenitis, deputații din Pella, domnul G. Karasmanis și V. Vassiliadis, primarul Edessei, domnul I. Tsepkentzis, al Almopiei, domnul N. Paroutoglou, al Pellei, domnul E. Fountoukidis, și al Skydrei, doamna Aik. Ignatiadou, adjunctul guvernatorului Pellei, domnul I. Tzamtzis, comandantul Diviziei a 2-a Militare, generalul-maior Ath. Kontos, directorul de poliție al Pellei, generalul de brigadă P. Perdikatsis, și alți reprezentanți ai autorităților locale.

Sursa: romfea.gr

Traducere: Anastasiu Ion