Credincioșii buzoieni au participat în număr mare, luni, 6 ianuarie 2025, la slujbele religioase prilejuite de praznicul Botezului Mântuitorului Iisus Hristos, precum și la tradiționala procesiune la râul Buzău.

La Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Spre sfârșitul slujbei, în aghiasmatarul din curtea lăcașului de cult, Ierarhul a oficiat Sfințirea mare a apei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei și de Corala „Pr. Antofie Radu” a Catedralei Arhiepiscopale.

Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au slujit: pr. Dan Necula, consilier eparhial și eclesiarh al Catedralei „Înălțarea Domnului”, pr. Dragoș-Mihail Olteanu, inspector eparhial, pr. Răzvan-Valeriu Drăgoi, secretar al Protoieriei Buzău II, pr. Sorin-Leonard Dinu și pr. Ionuț-Marian Băicuș, slujitori ai sfântului lăcaș, pr. Andrei Fundulea, slujitor la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din Buzău, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhid. Laurențiu Manea.

În predica rostită, Arhipăstorul locului a vorbit despre însemnătatea sărbătorii Botezului Domnului sau a Bobotezei, precizând că aceasta se mai numește și Teofania sau Arătarea Preasfintei Treimi, întrucât, în ziua de 6 ianuarie a fiecărui an, medităm la evenimentul extraordinar petrecut la râul Iordan din Țara Sfântă, în momentul în care Sfântul Prooroc Ioan L-a botezat pe Mântuitorul Hristos, și anume descoperirea celor trei Persoane dumnezeiești: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

Ca și în anii precedenți, clericii și credincioșii de la Catedrala Copiilor „Sfântul Mucenic Sava” și de la celelalte două catedrale eparhiale au mers în tradiționala procesiune la râul Buzău. Acolo, pe esplanada pe care a fost înălțată o cruce în cinstea Sfântului Mucenic Sava, Părintele Arhiepiscop Ciprian a săvârșit slujba Aghiasmei mari.

Potrivit tradiției, Chiriarhul a aruncat în râu o cruce de lemn, pentru recuperarea căreia au sărit în apă opt bărbați. Cel care a reușit să o recupereze a fost răsplătit cu o cruciuliță de aur și o icoană a Bobotezei, iar ceilalți șapte participanți au primit icoane.