În seara primei zile din Postul Sfintelor Paști, luni, 14 martie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat Pavecernița Mare, în cadrul căreia a citit prima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala arhiepiscopală Înălțarea Domnului și Sfinții Trei Ierarhi. Credincioșii buzoieni, precum și elevii Seminarului Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din municipiu, au participat în număr mare la această slujbă specifică Postului Mare, care ne îndeamnă la pocăință și smerenie. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi seminariști.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre viața Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, și a evidențiat semnificațiile duhovnicești ale Canonului cel Mare.
„Canonul pe care l-ați ascultat ne invită să conștientizăm, cu adevărat, valoarea pocăinței. Noi nu participăm la aceste slujbe ca la niște simple ritualuri sau ceremonii formale, ci ne străduim să ne însușim, în mod sincer, ceea ce ne învață Sfânta Evanghelie, recunoscând, în adâncul sufletului, că L-am supărat deseori pe Dumnezeu, prin păcatele săvârșite, cu voie sau fără de voie, cu știință sau fără știință. El, însă, este iubitor de oameni și iartă pe cei ce se pocăiesc. De aceea, îi iubea Mântuitorul pe cei ce-I ascultau cuvântul de învățătură; deși păcătoși, în simplitatea lor, găseau puterea și dorința de a se îndrepta și de a se întoarce la Dumnezeu. Pe aceștia, Domnul Iisus i-a iubit și i-a iertat, iar ei, în semn de recunoșință, Îi făgăduiau că se vor îndrepta. Mulți I-au devenit ucenici, sfințindu-și viața prin faptele credinței și mărturisirea lui Hristos. Spre astfel de exemple se cuvine să ne îndreptăm mintea, după cum ne îndeamnă și Sfântului Andrei Criteanul, în canonul său.
Dacă sfinți ca Andrei Criteanul, Antonie cel Mare, Pahomie cel Mare și alții – care trăiau iminența sfârșitului vieții, cu teama că nu s-au pocăit destul – aveau o astfel de părere despre ei, oare noi, am putea sta liniștiți, ca și cum nu am avea ce să ne reproșăm? Adeseori, devenim apatici, indiferenți sau chiar ne revoltăm împotriva lui Dumnezeu; nu ne analizăm deloc viața și răspundem la provocări cu mânie și cuvinte urâte, care rănesc sufletul și inima aproapelui nostru. Întrucât se întâmplă aceste lucruri, Biserica ne invită pe toți să ne revenim întru sine, urmând exemplul Fiului risipitor, și să medităm, cu multă responsabilitate, la tot ceea ce facem, pentru a nu ne compromite șansa dobândirii vieții veșnice“, a spus Chiriarhul Buzăului și Vrancei.
În celelalte trei zile, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian va oficia slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul, unită cu Pavecernița Mare, după cum urmează: marți, 15 martie, la Catedrala voievodală Adormirea Maicii Domnului din Buzău, miercuri, 16 martie, la Catedrala copiilor Sfântul Mucenic Sava din Buzău, și joi, 17 martie, în biserica Parohiei Sfântul Ioan Boteazătorul din Focșani, începând cu ora 17:00.