Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Terca, filie a Parohiei Ploștina, județul Buzău, a îmbrăcat duminică, 22 august 2021, haine de sărbătoare. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit pictura lăcașului de cult, realizată între anii 2012-2014, apoi a săvârșit Sfânta Liturghie.

Credincioșii din satul Terca și din împrejurimi și-au îndreptat pașii încă de dimineață la biserica din localitate, pentru a fi prezenți la acest eveniment deosebit din viața comunității. Pictura lăcașului de rugăciune, efectuată în tehnica tempera, a fost binecuvântată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, prin stropirea cu apă sfințită și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir. În continuare, Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi, cântările liturgice fiind interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În omilia duminicală, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a explicat învățăturile duhovnicești desprinse din pasajul evanghelic rânduit (Matei 14, 22-34), care ne relatează umblarea pe mare a Mântuitorului Iisus Hristos și potolirea furtunii.

„Din faptul că Mântuitorul S-a suit în munte ca să Se roage singur, mulțumind Părintelui ceresc pentru minunea înmulțirii pâinilor în pustie, învățăm în primul rând că, ori de câte ori ne simțim copleșiți de necazuri, ispite și greutăți, este bine să ne retragem într-un loc liniștit, în casă, la biserică sau la vreo mănăstire, pentru a vorbi cu Dumnezeu, în rugăciune; pentru a-I cere ajutor sau iertare de păcate, dar și pentru a-I mulțumi că ne binecuvintează permanent cu darurile Sale cele bogate, împlinindu-ne cererile. În al doilea rând, umblarea pe mare a lui Iisus și minunea mergerii lui Petru pe apă au avut drept scop să le dovedească ucenicilor că El este mai mult decât Învățătorul cu care se obișnuiseră să cutreiere cetățile Țării Sfinte; că este Însuși Dumnezeu, Care are putere asupra naturii și a întregului univers, putând să anuleze, temporar și motivat, legile naturale pe care tot El le-a imprimat în lucrurile create, încă de la începutul istoriei. În al treilea rând, comportamentul Apostolului Petru, motivat de credință, dar și de îndoială, ne dă tuturor de gândit, deoarece, în postura lui, ne regăsim adesea și noi; ne afirmăm credința, prin participarea la sfintele slujbe, dar când situații extreme ne impun s-o confirmăm prin faptă, de multe ori, ne poticnim. Iar aceasta se întâmplă din pricina faptului că nu mai privim, cu ochii minții, spre Hristos, Izvorul vieții și Salvatorul nostru din robia păcatului și a morții, ci ne lăsăm atrași de strălucirea lucrurilor trecătoare și copleșiți de spaima războiului nevăzut cu vrăjmașul diavol, ceea ce ne face să ne afundăm, ca și Petru, în marea vieții, agitată de viforul ispitelor”, a reliefat Înaltpreasfinția Sa.

Drept răsplată pentru osteneala depusă la înfrumusețarea sfântului lăcaș, preotul paroh Iulian-Bogdan Tănase a primit rangul onorific de iconom.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Terca a fost ridicată din temelie între anii 2010-2012. Slujba de târnosire a lăcașului de închinare a avut loc în data de 6 octombrie 2012.