Pentru credincioșii Parohiei vrâncene Milcovul II, sâmbătă, 1 octombrie 2016, a fost o dublă sărbătoare: prăznuirea Acoperământului Maicii Domnului și sfințirea picturii bisericii parohiale. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul a săvârșit, apoi, Sfânta Liturghie, în locașul de cult cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În continuare, s-a oficiat Parastasul pentru ctitorii și slujitorii sfântului locaș, trecuți la cele veșnice. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.
Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre istoricul sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului, arătând că Sfânta Fecioară Maria este ocrotitoarea creștinilor.
„Începând cu secolul al X-lea, Biserica răsăriteană a hotărât ca, în data de 1 octombrie, Maica Domnului să fie cinstită de credincioși, în calitatea ei de mijlocitoare și acoperitoare a creștinilor, așa cum ne adresăm ei, într-o rugăciune, zicând: «Acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!». Deși a părăsit lumea aceasta trecătoare, fiind înălțată cu trupul la cer, în duh, Sfânta Fecioară Maria nu ne va părăsi niciodată, deoarece veghează permanent asupra vieții creștinilor, ajutându-i în necazuri și nevoi. Se spune că, în momentul în care a fost văzută de către Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos, în biserica din Vlaherne, ea se ruga Mântuitorului Hristos ca să aibă milă față de cei ce-L cinstesc pe pământ ca Fiu al lui Dumnezeu și care o cheamă în ajutor pe ea, în calitate de Maică a lui Dumnezeu și mamă a noastră, adică a celor ce alcătuim Biserica lui Hristos.
Tocmai de aceea, Sfinții Părinți au văzut în persoana Maicii Domnului însăși icoana Bisericii, pentru că ea a fost singura ființă umană – cea mai pură, cea mai smerită și cea mai ascultătoare – care s-a învrednicit să-L primească în pântecele ei pe Dumnezeu Cel neîncăput. A acceptat ca, prin ea, Părintele ceresc să împlinească planul de mântuire a neamului omenesc, care consta în întruparea Fiului lui Dumnezeu, răstignirea Lui pe cruce și învierea Sa din morți“, a spus Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.
În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul absolvent de Teologie George-Cezar Trifan a fost hirotonit în treapta de diacon.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotesit iconom stavrofor pe preotul paroh, Ștefan-Dode Maria-Panaite, iar ctitorilor și altor binefăcători le-a oferit acte de cinstire.
Biserica Parohiei Milcovul II a fost ridicată în perioada 2007-2010, pe locul donat de familia Șerbu Adrian, prin strădania actualului paroh, cu sprijinul enoriașilor și al altor buni creștini. Pictura locașului de rugăciune a fost realizată, între anii 2012-2014, de către pictorul Oprea Lucian, împreună cu soția sa, Adriana.