Dr. Ionuț-Alexandru Tudorie a fost numit în poziția de decan academic al Institutului Teologic Ortodox „Sfântul Vladimir” din New York (SVOTS), după cum aflăm de pe site-ul oficial al instituției. Acesta a absolvit Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău în anul 1996.

Consiliul Director al Institutului Teologic „Sfântul Vladimir” din New York l-a ales pe Dr. Tudorie, în data de 18 iulie 2018, după ce Comitetul de căutare pentru un nou decan academic a restrâns lista candidaților la două nume. Acest anunț încheie un proces de căutare complex, care a fost demarat la începutul anului universitar 2017-2018.

„Fără nici o îndoială, Dr. Tudorie aduce cu sine abilități și realizări extraordinare, care vor fi puse în beneficiul institutului în mod substanțial”, a spus Pr. Chad Hatfield, Președintele SVOTS.

Dr. Tudorie a predat până de curând Istorie bisericească universală și Istorie bizantină la Universitatea din București. El aduce la SVOTS expertiză în domeniul Istoriei bisericești universale, al Studiilor bizantine și al Patrologiei, precum și multiple competențe lingvistice.

„Importanta istorie de optzeci de ani a Institutului Teologic Ortodox «Sfântul Vladimir», alături de multitudinea de profesori remarcabili, printre care părinții George Florovsky, John Meyendorff și Alexander Schmemann, care au modelat cercetarea teologică în domeniile lor de studiu, determină orice teolog să își dorească să calce pe urmele acestora. Din acest motiv, mă simt binecuvântat și Îi sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru șansa de a mă alătura acestei instituții renumite de educație și formare ortodoxă”, a declarat Alexandru Tudorie.

În vârstă de 41 de ani, Ionuț-Alexandru Tudorie este membru al Bisericii Ortodoxe Române, cu doctorate în domeniile Teologie și Istorie la Universitatea din București. În plus, a fost directorul a două importante proiecte de cercetare academică, secretar al Catedrei de Teologie Istorică și membru în cadrul Comisiei de Calitate a Educației la Universitatea din București.

Studiile sale au fost susținute financiar de mai multe instituții de cercetare prestigioase la nivel internațional: Netherlands Institute for Advanced Study, Dumbarton Oaks Research Library and Collection, New Europe College, Woodrow Wilson International Center for Scholars, Academia Română, Consiliul Național pentru Cercetare Științifică și Institutul de Cercetare (Secția Științe Umaniste) al Universității din București.

Dr. Tudorie devine primul decan academic al Institutului Teologic Ortodox „Sfântul Vladimir” sub noua formă de conducere a instituției, care a fost adoptată în anul 2016. Noua poziție diferă de cea de dinaintea adoptării noii forme de conducere. Decanul academic va funcționa ca responsabil academic principal, având în sarcină mai ales conducerea și supravegherea cadrelor didactice și a activităților academice ale facultății, sub coordonarea președintelui.

„Cu această nouă structură în funcțiune, în urma numirii Dr. Tudorie, Institutul Teologic Ortodox «Sfântul Vladimir» se află în măsură să accelereze planurile de creștere semnificativă, în asociere cu Vision 2020 (un proiect de modificare a curriculum-ului academic), care vor conduce spre o nouă etapă în învățământul teologic de rang universitar din America de Nord”, a adăugat Pr. Chad Hatfield.

Foto: Alexandru Popovici