În perioada 11-13 noiembrie 2024, capitala Republicii Moldova, Chișinău, a fost gazda întâlnirii anuale a coordonatorilor sectoarelor social-filantropice din eparhiile Patriarhiei Române și a Adunării Generale a Federației „Filantropia”.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, din partea Eparhiei Buzăului și Vrancei au participat pr. Ionuț Constantin, consilier la Sectorul Social-filantropic și misionar, și pr. prof. Mihail Milea, președintele Fundației pentru copii „Sfântul Sava de la Buzău”.
Lucrările au debutat luni, 11 noiembrie, cu o slujbă de Te Deum, la sediul Mitropoliei Basarabiei, și au continuat în zilele de marți și miercuri cu ateliere, conferințe și vizite de lucru.
Ziua de marți a fost dedicată conferinței „Familia sub protecția credinței: Un dialog interdisciplinar despre violența în familie”, în cadrul căreia au susținut alocuțiuni Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, părintele consilier patriarhal Ciprian Ioniță și Neli Lelenco, de la Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie (ANPCV) din Republica Moldova. Evenimentul a reunit, pe tot parcursul zilei, peste 90 de preoți, precum și experți în drepturile femeilor, protecția copilului și reprezentanți ai organizațiilor de filantropie din România și Republica Moldova. Din partea clericilor au conferențiat: pr. Maxim Melinte – „Violența în familie – doctrina socială în Biserica Ortodoxă”, pr. Andrei Oistric – „Preotul ortodox – persoană centrală în comunitate”, respectiv părintele Ioan-Florin Florescu, preot misionar în Scoția și Islanda – „Cum abordăm pastoral cazurile de violență în familie din parohie” (intervenție video).
În a doua parte a zilei au avut loc ateliere de lucru, în vederea alcătuirii unui ghid despre fenomenul violenței domestice, cu teme precum: „Rolurile de gen în tradiția ortodoxă și impactul asupra vieții de familie”, „Prevenirea violenței în familie”, „Rolul preoteselor în comunitate” sau „Rolul virtuților în consolidarea relațiilor în familie”.
Ultima zi a întâlnirii a fost dedicată vizitării serviciilor Misiunii Sociale „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei, între care Centrul Multifuncțional „Sfânta Ana”, Centrul Maternal și Apartamentul Social. Misiunea Socială „Diaconia” este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii sociale din Republica Moldova, iar în prezent dezvoltă proiecte sociale la nivel național în domenii precum: voluntariat, prevenirea abandonului copiilor, asistența familiilor aflate în criză, asistența bătrânilor, orfanilor și orfanilor social, prevenirea sărăciei extreme, mobilizare comunitară.
La Centrul Multifuncțional „Sfânta Ana” s-a desfășurat și ședința consilierilor sociali din Patriarhia Română, sub președinția părintelui consilier patriarhal Ciprian Ioniță, în cadrul căreia au avut loc prezentări ale activităților social-filantropice din ultimul an, dedicate Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor. De asemenea, au fost expuse rezultatele campaniei de sprijin umanitar pentru sinistrații din județele Galați și Vaslui, afectați de inundațiile din luna septembrie a acestui an – demers în care Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei s-a implicat, contribuind cu ajutor financiar și material în cuantum de 1.228.000 lei.
Evenimentul s-a încheiat cu trasarea unor directive noi pentru următorul an, cu propuneri de activități și modele de bune practici în asistența socială, în colaborare cu instituțiile abilitate în acest sens, pentru rezultate cât mai bune pe toate segmentele.
Pr. cons. Ionuț Constantin
Sectorul Social-filantropic și misionar
Foto: Misiunea Socială „Diaconia”