În zilele de luni până joi din prima săptămână a Postului Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia a citit Canonul de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul, împărțit în patru fragmente.

Înaltpreasfinția Sa a fost prezent luni, 3 martie 2025, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, iar marți, 4 martie 2025, în biserica Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din cartierul buzoian Micro XIV, unde a citit primele două părți ale Canonului cel Mare.

Miercuri, 5 martie 2025, Chiriarhul locului a citit a treia parte a Canonului de pocăință în Paraclisul Arhiepiscopal „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din incinta Centrului Eparhial de la Buzău, după care joi, 6 martie 2025, a slujit la Catedrala Unirii din municipiul Focșani, aflată sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva, unde a citit ultima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul.

La finalul fiecărei slujbe, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a explicat credincioșilor prezenți și elevilor Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău semnificațiile duhovnicești ale Canonului cel Mare.

„Canonul de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul este un imn liturgic mare atât datorită lungimii sale, având peste 250 de strofe, cât mai ales pentru profunzimea conținutului său biblic și teologic. Sfântul Ierarh Andrei, Arhiepiscopul Cretei, a dus o viață de asceză timp de 65 de ani – de la vârsta de 15 ani, când a intrat în Frăția Sfântului Mormânt de la Ierusalim și a devenit monah, până la 80 de ani, când a trecut la Domnul –, cercetând Sfintele Scripturi, în duh de smerenie. Spre sfârșitul vieții, el a alcătuit aceste tropare sau cântări, în care este vorba de un dialog, de o convorbire duhovnicească a sa cu propriul suflet. Ați observat că Sfântul Andrei a adus în fața ochilor minții noastre exemple din Vechiul și Noul Testament cu oameni care au greșit și nu s-au îndreptat, dar și cu oameni păcătoși care s-au pocăit și au dobândit mântuirea, pentru ca apoi să strige din adâncul sufletului că a venit vremea pocăinței și trebuie să se întoarcă din risipirea minții în casa Tatălui ceresc, Cel iubitor și iertător, așa cum a procedat fiul risipitor din parabola cu același nume”, a precizat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Pe parcursul celor patru zile, cântarea la strană a fost susținută de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei și de elevii Seminarului Teologic buzoian.