Credincioșii Parohiei vrâncene Dumitrești s-au bucurat duminică, 17 noiembrie 2024, de prezența în mijlocul lor a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian. Ierarhul Buzăului și Vrancei a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din localitate, apoi a binecuvântat noile edificii ridicate în vecinătatea lăcașului de cult: o capelă mortuară și o casă de prăznuire. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.
În soborul de clerici s-au aflat: pr. Oscar Frunză, protopop al Protoieriei Focșani II, pr. paroh Nicolae Șontică, pr. Nicolae Potop, paroh al Parohiei Bicești, pr. Gabriel-Sorin Oancea, paroh al Parohiei Lăstuni, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhid. Laurențiu Manea.
Omilia referitoare la pasajul evanghelic al Duminicii a 26-a după Rusalii (Luca 12, 16-21) a fost rostită de Arhipăstorul locului, care a explicat semnificațiile Pildei bogatului căruia i-a rodit țarina.
„Sufletul nu are nevoie de lucruri materiale, cum credea bogatul din parabolă, ci de hrană spirituală, care este rugăciunea. De rugăciune are nevoie sufletul, în fiecare zi, de dimineața până seara. Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă: «Rugați-vă neîncetat!» (I Tesaloniceni 5, 17). Acei creștini care chiar au dorit să se roage neîncetat s-au retras în locuri pustii, în sihăstrii, în mănăstiri, unde se săvârșesc zilnic slujbe, unde există o pravilă, unde se citește Psaltirea, căci acolo rugăciunea este mai intensă – așa-numita «rugăciune neîntreruptă». Dar și creștinii care rămân în comunități cu familiile lor sunt datori să se roage. Dacă nu o fac așa cum procedează călugării în mănăstiri, cel puțin în duminici și sărbători trebuie să se pregătească în mod corespunzător și să participe la Sfânta Liturghie, ca să se roage împreună, pentru că aceasta stă la baza comuniunii noastre de credință și iubire în Hristos”, a subliniat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.
După încheierea Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Ciprian a sfințit capela mortuară și casa de prăznuire din curtea bisericii Parohiei Dumitrești, construite între anii 2021-2023, prin osteneala actualului paroh, ajutat de enoriași și cu sprijinul autorităților locale.
Persoanele care au contribuit la realizarea lucrărilor de zidire a noilor edificii eclesiale au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și icoane.