În urma experienței deosebite trăite anul trecut, în pelerinajul din Israel (6-11 iunie 2023), clericii și credincioșii buzoieni participanți atunci și-au exprimat dorința organizării unui alt pelerinaj, de data aceasta în inima Ortodoxiei, în Grecia. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian și prin intermediul Centrului de Pelerinaje „Sfinții Împărați Constantin și Elena” al Eparhiei Buzăului și Vrancei, am reușit să organizăm acest pelerinaj, în perioada 15-21 octombrie 2024.
Grupul de pelerini a fost format din 45 de mireni și 9 clerici: pr. Muguraș Băjan (Parohia „Sf. Cuvioasă Parascheva” – Nehoiu), pr. Marius Constantin (Parohia Ojasca), pr. pensionar Ion Dobrin, pr. Justin-Mihail Dobrin (Parohia Pătârlagele I), pr. Constantin Dobriță (Parohia Pârscovul de Jos), pr. Cristinel Neațu (Parohia Bâscenii de Jos), pr. George-Daniel Popa (Parohia Poieni), pr. Mugurel-Claudiu Rotăreci (Parohia Unguriu) și pr. Adrian Spătaru (Parohia Corbu).
În după amiaza zilei de marți, 15 octombrie, încărcați de emoție și nerăbdare, am rostit împreună o rugăciune pentru călătorie și am plecat cu autocarul Centrului de Pelerinaje, condus de dl Sorin Haiduc, fiind însoțiți de pr. Marian Ion (Parohia „Sf. Apostol Andrei” – Buzău), ca ghid, vorbitor de limbă neogreacă. Pe tot parcursul pelerinajului, în fiecare dimineață, s-au citit rugăciunile specifice momentului din zi și s-au cântat imne religioase. Am avut parte de un ghidaj aparte, plin de amabilitate și răbdare, părintele Marian răspunzând la toate întrebările și solicitările noastre, făcându-ne să ne simțim, pentru câteva zile, ca într-o familie extinsă.
Prima oprire a fost miercuri dimineață, 16 octombrie, în orașul Tesalonic, la moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir. Apropiindu-se praznicul său, cinstitele moaște erau așezate în mijlocul catedralei, unde deja se formase un rând de pelerini ce așteptau, în rugăciune, să ajungă în fața raclei. Grupul nostru a coborât la subsolul sanctuarului, unde părintele Marian ne-a arătat locul în care a fost găsit capul Sfântului Dimitrie, precum și semnele lăsate de mirul ce a izvorât din el. Am înălțat aici rugăciuni, cântări, precum și o ectenie pentru sănătatea Arhiereului nostru – în semn de mulțumire și respect –, precum și pentru pelerinii prezenți. Am reușit să ne închinăm în fața raclei Sfântului Dimitrie și toți am fost impresionați de mireasma mirului ce izvora din capul său. Tot aici, ne-am închinat și la moaștele Sfintei Mucenițe Anisia.
Într-un ritm alert, ne-am deplasat către următoarele obiective: biserica „Sfânta Teodora cea din Tesalonic”, unde se află moaștele acesteia, și Catedrala „Sfânta Sofia”, unde ne-am închinat la moaștele Sfântului Vasile cel Nou. Aici, părintele Marian ne-a surprins, deoarece a mijlocit să fim întâmpinați de pr. Nicușor Jugănaru – slujitor român la acest măreț lăcaș. Timpul fiind scurt și obiectivele multe, ne-am îndreptat pașii spre Catedrala Mitropolitană din Tesalonic, unde ne-am închinat la moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Palama, cel mai de seamă reprezentant și apărător al isihasmului – adică al practicii rugăciunii inimii și al învățăturii despre energiile necreate ale lui Dumnezeu. După-amiază am văzut Arcul lui Galeriu – monument situat pe Via Ignatia, ridicat în anul 304 d.Hr., în amintirea victoriei romanilor asupra perșilor, din anul 297 – și Turnul Alb, simbol al orașului, din secolul al XV-lea.
Joi, 17 octombrie, ne-am îndreptat către localitatea Kalambáka și ne-am oprit la baza Meteorelor, la un atelier de pictură bizantină. Aici am aflat etapele pictării unei icoane bizantine și am avut posibilitatea să achiziționăm icoane deosebite. Plecarea spre vârful Meteorelor ne-a activat emoțiile și adrenalina; parcă ne îndreptam, într-un mod minunat, spre cer, unde aveam să fim foarte aproape de Dumnezeu. Chemarea Domnului a făcut să ne zburde picioarele și nu am simțit cele 326 de trepte până în incinta primei Meteore, cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului”. Am cântat, ne-am rugat și ne-am minunat de măreția și slava lui Dumnezeu din aceste spații parcă desprinse dintr-un basm. Următoarea Meteoră a fost Mănăstirea „Sfintei Varvara”, unde ne-am închinat la moaștele Sfintei și am admirat arhitectura deosebită a lăcașului. A treia Meteoră, cu hramul „Sfântul Arhidiacon Ștefan”, ni s-a înfățișat ca o cetate impunătoare. Aici, părintele Marian ne-a prezentat ceva deosebit, referitor la programul iconografic al sfintelor lăcașuri: în pronaos este pictată viața Sfântului Ioan Botezătorul, de la naștere până la tăierea capului, precum și viața împreună cu martiriul Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie. Cel din urmă a fost martirizat jupuindu-i-se pielea și apoi tăindu-i-se capul. Tot în pronaos, pe boltă, sunt pictate cele șapte zile ale creației și căderea omului în păcat.
Vineri, 18 octombrie, ne-am deplasat către Mănăstirea Kato Xenia, unde se află o părticică din brâul Maicii Domnului, precum și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pictată de Sfântul Evanghelist Luca. Am fost întâmpinați de către maica Antonia, de origine română. Aici am cântat și ne-am rugat Maicii Domnului, fiind cu neputință să ne controlăm lacrimile și emoțiile. Liniștea rugăciunii și prezența Maicii Domnului ne-au copleșit pe toți. Am plecat, încărcați spiritual, spre portul Pireu din Atena, de unde am trecut cu feribotul în insula Eghina.
Dimineața următoare, sâmbătă, încărcați de emoție și nerăbdare, am mers la Mănăstirea „Sfânta Treime”, unde se află cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul. Într-o biserică mică, plină de pelerini tăcuți și cu capetele plecate, am ajuns și noi în fața Sfântului Nectarie și am sărutat cinstitele sale moaște. Câtă încărcătură duhovnicească! Câtă rugăciune! Fiecare preot a adus cinstirea cuvenită din partea sa, dar și miile de rugăciuni de la enoriași, purtate în suflet și prezentate acum Sfântului, pentru ajutorarea celor în nevoi și necazuri. După acest moment, în care timpul parcă s-a oprit în loc, am coborât în biserica mare, unde ne-am închinat la mormântul unde s-a odihnit trupul Sfântului, am oficiat acatistul său, precum și o ectenie pentru sănătatea Ierarhului nostru și a noastră, a pelerinilor buzoieni. După reculegere, ne-am întors cu același mijloc de transport naval în Atena, am făcut un popas în Acropole, am vizitat Areopagul și ne-am închinat la Catedrala Arhiepiscopală cu hramul „Buna Vestire”, iar apoi ne-am deplasat în localitatea Néa Mákri, unde se află moaștele Sfântului Mucenic Efrem cel Nou. Aici am simțit că cerul a coborât pe pământ. Sfântul Efrem se afla în raclă, neputrezit și neacoperit, și dăruia tuturor har, minuni și binecuvântare. În vara aceasta, toate dealurile din împrejurimi au luat foc, însă flăcările s-a oprit exact lângă zidurile mănăstirii. Orice comentariu este de prisos, nu rămâne decât credința în puterea lui Dumnezeu și în minunile Sfântului Efrem!
Duminică dimineață, 20 octombrie, am plecat spre biserica „Sfântului Ioan Rusul” din Prokópi, unde se află cinstitele sale moaște. Ne-am închinat și am participat, în duh de rugăciune, la Sfânta Liturghie. Aici am trăit o mare bucurie duhovnicească, pentru că ne-am putut împărtăși cu Trupul și Sângele Domnului, în duh de unitate, cu dragoste față de Mântuitorul Iisus Hristos. Am lăcrimat, ne-am îmbrățișat și I-am mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile Sale revărsate asupra noastră și asupra credincioșilor. După terminarea Sfintei Liturghii, ne-am deplasat către Mănăstirea „Sfântului Dionisie” de la poalele Muntelui Olimp, unde am înălțat rugăciuni și mulțumiri, câteva cântări și o ectenie pentru Arhiereul nostru și pentru pelerini. Tot aici, am remarcat ceva deosebit: datorită faptului că Sfântul Dionisie și-a petrecut o parte din viață în Sfântul Munte Athos, în mănăstire există două incinte, cu două biserici, dintre care una – avatonul – este consacrată doar călugărilor, accesul femeilor fiind interzis.
Luni, în ultima zi a pelerinajului, încărcați duhovnicește de împliniri și încrezători că rugăciunile noastre adresate sfinților în acest pelerinaj vor fi ascultate, ne-am îndreptat spre casă, cu dor de țară și de apropiații noștri. În autocar, la inițiativa părintelui Marian, fiecare participant a fost chemat să își exprime la microfon gândurile legate de pelerinaj. S-au vărsat multe lacrimi, au fost multe emoții, fiecare și-a exprimat trăirile și sentimentele. Totul s-a încheiat cu primirea binecuvântării Ierarhului nostru, transmisă concret, prin înmânarea unui certificat de pelerin fiecăruia dintre participanți.
Pr. Mugurel-Claudiu Rotăreci
Parohia Unguriu
Protoieria Pătârlagele