Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Focșani a găzduit sâmbătă, 30 aprilie 2022, concertul tradițional de cântece religioase Veniți să ne bucurăm de Domnul!. În cadrul evenimentului au concertat Corala Mixtă a Catedralei Unirii din Focșani, dirijată de diac. prof. Ionuț Drilia, și Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, dirijată de pr. prof. Gianin-Cristian Oprea.

La concert a participat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de părinții protoierei din județul Vrancea, reprezentanți ai autorităților locale, precum și numeroși preoți și credincioși focșăneni, iubitori ai muzicii sacre ortodoxe.

Repertoriile celor două formații au conținut cântări specifice Postului Mare și praznicului Învierii Domnului, dar și compoziții originale, folosind textul unor rugăciuni reprezentative pentru spiritualitatea isihastă.

La final, corurile reunite au interpretat imnul pascal „Hristos a înviat…”.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul i-a felicitat pe membrii formațiilor corale, subliniind frumusețea rugăciunii realizate prin cântare.

„Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat să împlinim acum un vis, nutrit de multă vreme: organizarea concertului pascal al celor două corale ortodoxe înfrățite, care ne dovedesc cât de frumos Îl pot slăvi pe Dumnezeu cei înzestrați cu daruri deosebite, precum este cel de a cânta. Rugăciunea către Dumnezeu poate fi rostită, dar și cântată, mai ales rugăciunea de doxologie sau preamărire a lui Dumnezeu. Aceste cântări specifice perioadei Triodului sau a Sfântului și Marelui Post al Paștilor, precum și cântările pascale propriu-zise vă sunt tuturor cunoscute, cele din urmă chiar din timpul acestei Săptămâni Luminate. Dar trebuie să recunoaștem că ori de câte ori le ascultăm, mai ales în interpretarea unor astfel de corale, acestea ne bucură nespus și parcă nu ne-am sătura să le reascultăm. Să ne păstrăm bucuria pascală și să simțim și mai mult prezența lui Dumnezeu, în atmosfera acestei perioade speciale din cursul anului bisericesc”, a afirmat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Ambele corale au fost înființate la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, cu scopul de a oferi răspunsurile la Sfânta Liturghie din duminici și sărbători, în cele două catedrale din Buzău și Focșani, participând și la diferite evenimente cultural-artistice.