În perioada 29 iunie – 3 iulie 2022, o delegație formată din doi profesori și cinci elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău a participat la mobilitățile transnaționale organizate în orașul Blagoevgrad din Bulgaria, în cadrul proiectului de parteneriat școlar Formation et innovation pour un avenir durable, în care liceul este partener. Acesta se desfășoară pe parcursul a trei ani, fiind cofinanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Erasmus Plus.

Din delegație au făcut parte elevii Andrei Apostu, Cristian Brutaru, Valentin Turea, Alexandru Vasile și David Vîlcu, însoțiți de doamnele profesoare Elena Eni și Raluca Voinea.  Gazde au fost colegii de la Liceul „Acad. Lyudmil Stoyanov” din Blagoevgrad, o prestigioasă instituție de învățământ francofonă din țara vecină, care a reunit elevi și profesori din cele cinci școli partenere (din Spania, Italia, Bulgaria și două din România).

„Scopul celei de-a doua reuniuni a proiectului Erasmus Plus a fost prezentarea rezultatelor cercetării făcute asupra ponderii culturii în economia locală, așa cum a fost percepută de fiecare școală participantă.

Am fost plăcut impresionați de primirea de care am avut parte la Primăria din Blagoevgrad, unde a avut loc ceremonia de deschidere, dar și la liceul partener din cadrul proiectului. Noi toți, elevi și profesori, ne-am simțit ca făcând parte dintr-o mare familie.

Am avut parte de momente extraordinare pe parcursul șederii noastre în Bulgaria. Reuniunea din țara vecină a fost un prilej de descoperire a culturii acesteia, prin întâlnirea cu oameni minunați, experiențe comune și vizite în locuri emblematice, precum Mănăstirea Rila, Muzeul de Istorie din Blagoevgrad, Universitatea Americană din Bulgaria, orașul Bansko, orașul Melnik, dar și la obiectivele culturale și religioase din frumoasa capitală Sofia. Această incursiune culturală a fost cu atât mai deosebită deoarece a fost făcută alături de elevii și profesorii bulgari, ce ne-au fost ghizi. Zilele petrecute împreună și, în mod deosebit, seara interculturală ne-au oferit tuturor ocazia să cunoaștem mai bine cultura fiecărei țări participante.

Prezentarea în limba franceză a elevilor Seminarului Teologic Ortodox «Chesarie Episcopul» a fost apreciată de elevii și profesorii din celelalte țări, primind laude repetate, fiind încă o dovadă a pregătirii pe care o primesc elevii în această instituție de învățământ cu o tradiție îndelungată. De asemenea, cei prezenți și-au amintit cu drag de toate activitățile desfășurate cu ocazia reuniunii de la Seminarul din Buzău”, au relatat cele două doamne profesoare care au însoțit delegația.

Impresiile elevilor participanți

Cristian Brutaru, clasa a XII-a: „Prin grija Bunului Dumnezeu și strădania părintelui profesor Cristian Dima, care este coordonator de proiect la Seminar, în acest început de vară, împreună cu două dintre doamnele noastre profesoare și patru colegi seminariști, am participat la mobilitatea din cadrul proiectului Erasmus Plus, la Blagoevgrad. Prin tematica întâlnirii, care a fost legată de ponderea culturii în economie, după prezentarea materialelor realizate de fiecare echipă, programul făcut de gazde ne-a purtat pașii spre numeroase obiective culturale de referință locală și națională. Astfel, după participarea la câteva ore de curs în liceu, în ziua de prăznuire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, am vizitat Mănăstirea Rila, o vatră a vieții monahale din Bulgaria, înființată de Sfântul Ioan de Rila. De asemenea, am putut admira exponatele de la Muzeul de istorie din Blagoevgrad, de la Muzeul de arheologie din Sandanski și de la Muzeul național de istorie din Sofia, prilej pentru a cunoaște o serie de detalii legate de istoria țării. Pe lângă vizitele la muzee, ne-am putut conecta cu trecutul cultural și religios al vecinilor noștri prin peregrinarea la bisericile monument de la Boyana și Dobarsko, la casa Kodopoulou de la Melnik, dar și la siturile arheologice ale orașului antic Heraclea Sintica.

Pe lângă toate aceste vizite interculturale, totuși, epicentrul acestei călătorii a fost crearea unor prietenii, dincolo de barierele lingvistice sau de orice altă natură, și consolidarea celor deja existente din timpul mobilității în care Seminarul a fost gazdă la rândul său. Toate activitățile desfășurate în timpul acelei săptămâni au fost pline de fast, voie bună și umor, care au dus la destinderea atmosferei, toți participanții fiind parcă amici de multă vreme. Singurul lucru care m-a întristat a fost faptul că, în noaptea când am ajuns acasă, lipsa celor care mi-au făcut săptămâna mai bună se simțea profund”.

Vîlcu David, clasa a XI-a: „Experiența Erasmus o pot descrie în două cuvinte: unică și minunată. De ce am ajuns să mă rezum la aceste două cuvinte pentru a-mi creiona participarea la mobilitatea din orașul Blagoevgrad din Bulgaria?

În primul rând, aș vrea să îi mulțumesc părintelui profesor Dima Marius Cristian, deoarece mi-a oferit șansa de a face parte din echipa ce a reprezentat Seminarul Teologic Ortodox «Chesarie Episcopul» în orașul Blagoevgrad. Datorită preacucerniciei sale, experiența din țara trandafirilor a fost unică: primul zbor cu avionul, prima plecare din țară de baștină, primele prietenii ce își au ca punct comun o limbă străină. Aș dori să aduc mulțumiri și doamnelor profesoare ce ne-au însoțit pentru grija purtată și pentru dedicare.

În al doilea rând, iubirea de frumos și dragostea față de persoana de lângă tine depășesc orice barieră, fie ea lingvistică, culturală sau religioasă. De asemenea, muzica pe care am împărtășit-o în seara interculturală a adus zâmbetul pe chipul tuturor membrilor din Italia, Bulgaria și Spania, însă am înțeles, cum nu se poate mai bine, că importanța cunoașterii unei limbi de circulație internațională înlesnește comunicarea.

Le mulțumesc doamnelor profesoare Vanya Schumarova și Maria Hadjipetrova, ca și colegilor de la Liceul «Lyudmil Stoyanov» din Blagoevgrad pentru ospitalitatea oferită! Voi reveni cu drag la prietenii mei din Blagoevgrad”.

Turea Valentin, clasa a XI-a: „În cele câteva zile în Blagoevgrad am descoperit un oraș aparent normal, extrem de asemănător celor românești din mai multe puncte de vedere: aceleași clădiri monotone străjuiau intersecțiile, aceleași mașini rulate prea mult colindau străzile și chiar și aceiași pensionari împodobeau băncuțele din fața blocurilor. O mireasmă aparte de interesant îmbrăca, însă, acest oraș.

Datorită acestui proiect am ajuns să cunosc oameni minunați, de la profesori la elevi sau simpli trecători, ce s-au oprit din drumul lor grăbit spre a ne oferi amabil indicațiile cerute într-o engleză când mai curată, când mai stâlcită.

Deși sunt parte a acestui proiect pentru a doua oară, am pornit la drum cu bine cunoscutele prejudecăți românești. Pe parcursul desfășurării activităților am doborât cu toții barierele culturale și ne-am lăsat purtați parcă de valul similitudinilor. Până la urmă, toți eram acolo să descoperim cultura… și, Doamne, câtă cultură!

În elevii străini am descoperit noi prieteni, ce sper a fi «forever». Dincolo de paradigme religioase ori culturale, dincolo de orice barieră lingvistică sau de mentalitate, am cunoscut oameni carismatici, plini de entuziasm și gata să ucidă orice clișeu. Niște anti-stereotipuri în carne și oase!

Interacționând cu toți acei oameni minunați, m-am descoperit și clădit încă puțin și mi-am însușit experiența în Blagoevgrad drept una ziditoare de suflet și caracter. Abia după despărțirea de grupul intercultural am înțeles de ce acest oraș părea diferit: o ceată de tineri pornise călătoria inițiatică acolo”.

Vasile Alexandru, clasa a XI-a: „Când am auzit de conceptul Erasmus, nu mă gândeam niciodată că o să ajung să ador acest proiect. Din primul moment în care mergi într-o țară nouă pentru tine și te întâlnești cu adolescenți de vârstă ta, la început par străini, dar la finalul experienței o să îi numești prieteni, o să te bucuri că ai avut această ocazie. Eu asta am simțit când părintele profesor Cristian-Marius Dima ne-a spus că urmează să plecăm la colegii noștri din Blagoevgrad, Bulgaria. La început am fost sceptic, am crezut că o să fie o vizită anostă, dar totul s-a schimbat odată ce am intrat în țara lor și am descoperit că mă așteaptă o experiență unică. Acești oameni ne-au așteptat cu brațele deschise, ne-au arătat mici aspecte din tradițiile lor, s-au asigurat să avem condiții optime pe parcursul reuniunii, ne-au arătat cele mai frumoase și interesante zone culturale, care îți încântă privirea și spiritul.

Pe lângă faptul că am avut ocazia de călători și de a pătrunde în țara lor, un alt avantaj pentru noi, tinerii, în aceasta experiență, a fost întâlnirea de noi culturi. Am avut ocazia de a participa la «seara interculturală», unde reprezentanții fiecărei țări (Spania, Italia, Bulgaria și România) și-au arătat cele mai populare și tradiționale cântece și cele mai spectaculoase dansuri, într-o atmosferă fantastică, fiind înconjurați de oameni noi, care ne-au devenit prieteni.

Deci, pentru mine, experiența Erasmus este «spațiul» unde se întâlnesc tinerii dornici de cunoaștere, de a descoperi și crea împreună lucruri noi, de a călători și de a-și face prieteni noi cu care să-și împărtășească tradițiile și cultura din țara lor natală”.

Apostu Andrei, clasa a XI-a: „Erasmus Plus este o experiență unică pentru fiecare persoană care participă și de aceea trebuie să îi mulțumesc părintelui profesor Dima Marius Cristian pentru oportunitatea de a fi unul dintre elevii ce au reprezentat echipa Seminarului Teologic «Chesarie Episcopul» în orașul Blagoevgrad, Bulgaria, dar și doamnelor profesoare care ne-au însoțit în această călătorie. Orașul este asemănător cu cele din România din punct de vedere structural. Oamenii au fost drăguți și receptivi atunci când am avut nevoie de indicații cu privire la oraș.

Am fost foarte încântat să mă revăd cu prietenii mei din prima reuniune a proiectului de la Buzău, dar, totodată, să îi cunosc treptat și pe ceilalți participanți din Spania, Italia și Bulgaria. Am fost primiți cu brațele deschise de țara gazdă, iar în fiecare zi am pășit în locuri ce ne bucurau privirile și sufletele. Cea mai memorabilă activitate a fost «seara interculturală», unde delegații fiecărei țări participante au arătat cele mai frumoase dansuri tradiționale, iar unii au și interpretat cântece specifice țării respective. Astfel, am reușit să ne împrietenim mai ușor unii cu alții și am creat un grup compact, ajutându-ne reciproc să ne lărgim orizonturile de cunoaștere și să aflăm mai multe despre cultura bulgară, spaniolă, italiană sau românească.

Din acest motiv, consider că experiența Erasmus a reușit să adune tineri dornici de a cunoaște lucruri noi, de a călători și de a crea legături strânse, care să facă față trecerii timpului”.

Elena Eni

Profesor de Științe sociale

Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău