Biserica Parohiei Sfântul Ștefan – Sud din Focșani a găzduit, marți, 14 martie 2017, un eveniment cultural-duhovnicesc dedicat preoteselor din județul Vrancea, cu titlul Bucuria de a sluji. La manifestare a participat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de Pr. Eduard-Daniel Bran – protoiereu de Focșani I, Pr. Oscar Frunză – protoiereu de Focșani II, și Pr. Vasile Dabija – protoiereu de Panciu.

În deschidere, s-a săvârșit slujba Paraclisului Maicii Domnului, răspunsurile la strană fiind date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.

Evenimentul a continuat cu prezentarea cărții Bucuria de a sluji, scrisă de Juliana Schmemann, soția regretatului părinte de origine rusă Alexander Schmemann, profesor și teolog, decan al Seminarului Sfântul Vladimir din New York, SUA. Părintele protoiereu Oscar Frunză a făcut o scurtă descriere a lucrării, care evidențiază rolul femeii în Biserică, în general, și al preotesei, în special, precum și greutățile legate de slujirea preotului și a preotesei în parohie.

Un alt moment important al serii a fost concertul de muzică religioasă susținut de Grupul Vocal Cantus din Focșani, dirijat de Ionuț Drilia, care a încântat publicul prin calitatea interpretării și prin frumusețea pieselor alese.

După acest program artistic, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian i-a felicitat pe părinții protoierei pentru organizarea unui astfel de eveniment și le-a îndemnat pe doamnele preotese să-i sprijine pe preoți în misiunea lor și să fie modele de soții, mame și gospodine pentru celelalte femei din comunitate.

La final, preotesele au primit flori și câte un exemplar al cărții Bucuria de a sluji.