Prin bunăvoința Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Râmnicu Sărat a primit un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici. Credincioșii râmniceni au întâmpinat miercuri, 17 august 2022, racla cu cinstitul odor, care a fost așezată spre închinare în paraclisul de la demisolul bisericii parohiale, aflat sub ocrotirea Sfântului Irodion.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, pr. paroh Nicolae Cane, împreună cu părintele protos. Veniamin Anghel, starețul Mănăstirii Ciolanu, și pr. Cristinel Popa, de la Parohia Murgești, având alături câțiva membri ai Consiliului parohial, s-a deplasat luni după-amiază, 15 august 2022, la Mănăstirea Lainici din județul Gorj, unde se află moaștele Sfântului Cuvios Irodion.

A doua zi dimineață, marți, 16 august 2022, de sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni, clericii buzoieni au făcut parte din soborul care a săvârșit Sfânta Liturghie la așezământul monahal gorjean. După încheierea slujbei, părintele arhim. Vladimir Dărângă, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Craiova, a dat citire Actului de autentificare a sfintelor moaște, apoi părintele arhim. Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici, a rostit un cuvânt de învățătură și a înmânat pr. Nicolae Cane racla de lemn, frumos sculptată, conținând o părticică din cinstitele odoare. De asemenea, părintele stareț a dăruit „Viața, slujba și Acatistul Sfântului Irodion”, o mapă cu scrieri care oglindesc viața monahală din părțile Olteniei și istoria străveche a Mănăstirii Lainici, precum și o icoană a sfântului.

Racla cu cinstitul odor a ajuns marți seară la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial de la Buzău, unde a rămas spre închinare până miercuri, 17 august 2022, după programul liturgic de dimineață. La orele amiezii, racla a fost adusă la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Râmnicu Sărat, fiind întâmpinată și aici de părintele paroh, de alți preoți invitați și de credincioșii din comunitate. În continuare, slujitorii prezenți au oficiat Acatistul Sfântului Cuvios Irodion, iar pr. Dan Necula, eclesiarhul Catedralei Voievodale din Buzău, ca delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, a dat citire, din nou, Actului de autentificare a sfintelor moaște.

În semn de aleasă cinstire față de Sfântul Irodion, numit și „Luceafărul de la Lainici”, credincioșii au împodobit cu flori icoana sa și racla cu fragmentul din moaștele sale, iar la nivelul parohiei râmnicene s-a stabilit și un program special de slujbe pentru acest moment istoric din viața comunității.

Pr. Nicolae Cane

Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena” – Râmnicu Sărat

Protoieria Râmnicu Sărat