Mănăstirea Bradu din comuna buzoiană Tisău și-a cinstit sâmbătă, 26 octombrie 2024, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. În această zi de mare sărbătoare pentru așezământul monahal de pe valea râului Nișcov, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au slujit: protos. Veniamin Anghel, exarhul mănăstirilor și schiturilor din județul Buzău, protos. Augustin Mâzgoiu, starețul Mănăstirii Ceptura din județul Prahova, protos. Eftimie Burghiu, starețul Mănăstirii Bradu, pr. Mihail Dulugea, slujitor la Parohia „Sfânta Treime” din Buzău, pr. Cătălin Andreiu, slujitor la Parohia Banu din Buzău, pr. pensionar Ștefan Roșioru, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhid, Laurențiu Manea.

În predica rostită, Părintele Arhiepiscop Ciprian a explicat contextul istoric în care Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost martirizat la începutul secolului al IV-lea, prin raportarea la modul cum își trăiau credința creștinii din Biserica primară, care erau prigoniți de împărații romani păgâni.

„Creștinii primelor veacuri, care trăiau iminența celei de-a doua veniri a lui Hristos, se pregăteau pentru aceasta nu doar citind Sfintele Scripturi, ci împlinindu-le în faptă; aceia nu concepeau să își plece genunchii în fața altui împărat decât a Împăratului Hristos, dar își îndeplineau toate responsabilitățile civice, pe care le considerau niște obligații firești, câtă vreme erau cetățenii unui imperiu guvernat de autorități și de legi omenești. Acolo unde își desfășurau activitatea – de pildă, în armată, în cazul Sfântului Dimitrie – erau exemple de cinste, corectitudine, implicare și muncă; erau oameni altruiști și solidari. Din nefericire, cei care erau tributari unor credințe păgâne nu au putut înțelege Evanghelia iubirii lui Hristos, cu taina întrupării Fiului lui Dumnezeu pe pământ și taina Jertfei răscumpărătoare a Mântuitorului lumii. Însă creștinii dădeau mărturie chiar prin faptele lor că au înțeles toate acestea, iar ceilalți, văzându-i, ar fi trebuit să conștientizeze superioritatea învățăturii Bisericii lui Hristos față de oricare altă filosofie sau ideologie religioasă de atunci”, a precizat Chiriarhul.

Sărbătoarea hramului Mănăstirii Bradu s-a încheiat cu oficierea slujbei Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii și viețuitorii așezământului călugăresc, trecuți la cele veșnice.

Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.