La sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, miercuri, 14 septembrie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Sfântul Andrei și Sfântul Nectarie din municipiul Focșani, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cursul dimineații, ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate la exteriorul locașului de cult, prin stropirea cu apă sfințită și ungerea cu Sfântul și Marele Mir a pereților din cele patru laturi ale bisericii. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.
În cuvântul său de învățătură, chiriarhul locului le-a vorbit credincioșilor despre semnificația praznicului Înălțării Sfintei Cruci, explicându-le legătura dintre Sfânta Cruce și Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
„Ori de câte ori ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci, medităm la suferințele Mântuitorului Iisus Hristos, la Jerta Sa de pe crucea Golgotei și, în același timp, ne exprimăm cu toată tăria credința în Învierea Sa din morți, chezășia învierii noastre. Prin urmare, viața omului pe pământ este cruce și înviere. De luni până sâmbătă, fiecare dintre noi își poartă crucea vieții personale, crucea căsniciei sau a misiunii pe care și-a asumat-o, iar, în ziua de duminică, venind la biserică, intrăm în comuniune cu Dumnezeu și cu sfinții Săi, bucurându-ne de Învierea Domnului și rugându-ne Mântuitorului Hristos să reverse peste noi harul Preasfântului Duh și să ne ajute în purtarea crucii, până când Părintele ceresc va rândui să ne cheme la El. Nimeni nu va avea parte de înviere și de viața veșnică, dacă nu va trece, mai întâi, prin cruce; dacă nu-și va răstigni păcatele ce-i întinează viața, îndeosebi, egoismul, mândria și lăcomia, care produc întreruperea comuniunii cu Dumnezeu.
De aceea, altă posibilitate de a rămâne aproape de Părintele ceresc nu există decât dreapta credință și însemnarea noastră cu semnul Sfintei Cruci, pe care îl facem la fiecare rugăciune. Prin aceasta, ne recunoaștem dependența filială față de Dumnezeu-Tatăl, Creatorul și Proniatorul universului, adică de Cel care are grijă de fiecare în parte și de toți laolaltă. Totodată, prin facerea semnului Sfintei Cruci, ne mărturisim credința fermă în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit, înviat și înălțat la ceruri.
Se cuvine, așadar, ca toți cei ce conștientizează însemnătatea acestui mare praznic împărătesc să mediteze la simbolul și semnificația Crucii, ca semn al Fiului Omului, ca emblemă a creștinismului, dar mai ales ca anamneză a Jertfei răscumpărătoare a Mântuitorului, din ale cărei roade ne împărtășim la fiecare Sfântă Liturghie, atunci când ne apropiem de Sfântul Potir, pentru a primi Sfântul Trup și Sânge al lui Hristos, sub forma pâinii și a vinului“, a spus Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.
După încheierea Sfintei Liturghii, preotul paroh, Lucian Pasere, și preotul coslujitor, Răzvan Dănilă, au fost hirotesiți întru sachelar, ca o recunoaștere a activităților desfășurate în parohie până în prezent. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a primit din partea comunității parohiale o icoană a Sfântului Apostol Andrei.