Sesiunea de toamnă a conferințelor Asociației Părinți pentru Ora de Religie (APOR) Vrancea a început, duminică, 9 octombrie 2016, la Teatrul Maior Gheorghe Pastia din Focșani, cu un cuvânt către părinți rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Cele două sesiuni anuale de conferințe, organizate primăvara și toamna, au debutat de fiecare dată printr-o întâlnire a ierarhului locului cu părinții interesați să primească învățăturile necesare pentru educarea și formarea armonioasă a copiilor lor.

În deschiderea evenimentului, Grupul Vocal Cantus din Focșani, format din clerici, absolvenți de teologie și alți iubitori de muzică bisericească, a susținut un scurt concert de cântări religioase și populare.

„Vreau să mulțumesc conducerii APOR Vrancea pentru invitația pe care mi-a adresat-o, de a fi prezent, și de această dată, în mijlocul dumneavoastră. Așa cum am mai spus și cu alte prilejuri, întâlnirea ierarhului cu credincioșii pe care îi păstorește constituie totdeauna o mare bucurie, indiferent că aceasta se petrece în biserică sau într-o altă locație, pentru că, în felul acesta, se experiază comuniunea de credință și iubire în Hristos între cel chemat de Dumnezeu la slujirea arhierească și credincioșii încredințați lui spre păstorire.

În seara aceasta, mi-am propus să abordez câteva probleme de actualitate, în legătură cu creșterea și educarea copiilor și tinerilor români, în spiritul moralei și credinței noastre strămoșești, proces educațional în care rolul determinant îl au părinții, profesorii și preoții. Luând seama la ceea ce se întâmplă în societatea românească, în ultimul timp, la încercările unora de a relativiza importanța orei de Religie în formarea duhovnicească și pregătirea tânărului pentru viață, la vulnerabilitățile ce-i caracterizează pe copiii noștri, la o anumită vârstă, precum și la multiplele pericole ce-i pândesc din toate părțile, doresc să vă așez la inimă un cuvânt des folosit în limbajul nostru bisericesc, a cărui semnificație mi se pare de o mare importanță și actualitate, și anume cuvântul «priveghere». Fie că îl veți interpreta în sens biblic, fie în sens monahal, el presupune acea stare de trezvie a minții, de rugăciune permanentă și de ascultare a lui Dumnezeu, pe care trebuie s-o aibă toți creștinii, nu numai călugării din mănăstiri. Părinții care s-au învrednicit să dobândească prunci, luând seama la semnele veacului acestuia, au datoria să vegheze asupra copiilor lor, oferindu-le ceea ce este bun și folositor pentru creșterea lor sănătoasă și dezvoltarea armonioasă a personalității lor, potrivit darurilor cu care au fost înzestrați de Dumnezeu. Pe de altă parte, trebuie să coopereze cu ceilalți factori educaționali, profesorul și preotul, pentru a-i proteja de anumite lucruri vătămătoare, căutând să-i conștientizeze asupra consecințelor nefaste pentru viața lor, a unor fapte reprobabile pe care le-ar putea săvârși.

Vă doresc tuturor multă sănătate, pace sufletească și bucurie sfântă; totodată, vă îndemn să participați și la următoarele întâlniri organizate de APOR Vrancea, pentru că veți avea șansa să ascultați o serie personalități din diferite domenii de activitate, care vor aduce un plus de cunoștințe și de binecuvântare în sufletele frățiilor voastre“, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

În cadrul celor trei sesiuni care au avut loc, până în prezent, la Focșani, au conferențiat: filosoful și antropologul Gheorghiță Geană, arhimandritul rus Ambrozie Iurasov, biofizicianul Virgiliu Gheorghe, părintele Nicolae Tănase, diaconul Adrian Sorin Mihalache, scriitoarea Passionaria Stoicescu, actorul Dan Puric și doctorul Pavel Chirilă.

Invitații care vor susține conferințe, în această toamnă, la Focșani, sunt: scriitorul Mihai Gheorghiu, generalul de brigadă dr. Adrian Stroea, scriitorul Constantin Ciomâzgă și Pr. Conf. Dr. Gheorghe Holbea.