Traficul de persoane reprezintă o formă gravă de abuz și exploatare, în care victimele sunt manipulate, înșelate sau forțate să participe la activități ilegale sau imorale, precum munca forțată, exploatarea sexuală sau cerșetoria. Acesta este un fenomen global, care afectează milioane de oameni, în special femei, copii și tineri, fiind adesea considerat o formă modernă de sclavie. Traficul de persoane nu cunoaște granițe, iar victimele pot fi recrutate prin diverse metode, cum ar fi promisiuni false de muncă, educație sau viață mai bună.
Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, miercuri, 12 martie 2025, la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din municipiul Buzău, în cadrul Proiectului Anti-trafficking classes during 2024/2025 for all 9 grade students in all 36 ROC Theological Seminaries in Romania, inițiat de Patriarhia Română, Federația Filantropia și International Orthodox Christian Charities, s-a desfășurat o oră de consiliere, având ca scop conștientizarea și implicarea tinerilor în lupta împotriva traficului de persoane.
Scenariul didactic a fost alcătuit de patru dintre elevii clasei a IX-a, care i-au avut în auditoriu pe colegii lor, dar și pe doamna Alexandra Mararu (manager de proiect) și doamna Claudia Preduț (trainer). Elevii implicați în acest demers educativ au fost: Ștefan Lemnaru-Argatu, Andrei Mihalcea, Daniel Negoiță și Flavian Simion, din clasa a IX-a, alături de Ioan Pătrașcu, Enache Cristian și Paraschiv Dincă, din clasa a X-a, precum și Haraș Valentin și Sorin Ștefăniu, din clasa a XII-a. Activitatea a fost coordonată de doamna profesor consilier școlar Elena Eni, responsabilă de implementarea proiectului în cadrul unității de învățământ teologic.
Seminariștii au prezentat povestea unui tânăr pe care l-au numit „Silviu” – o victimă a traficului de persoane – și au încercat să descopere cauzele căderii lui în capcana traficanților. De asemenea, au făcut exerciții de scriere creativă și au realizat postere tematice, prin intermediul cărora au arătat că educația joacă un rol crucial în prevenirea și combaterea traficului de persoane, ajutând oamenii să recunoască semnele unei posibile victime și să înțeleagă cum să se protejeze.
La sfârșitul acestui eveniment, care continuă proiectul similar din anul școlar precedent, seminariștii au încercat să convingă auditoriul că fiecare dintre ei joacă un rol esențial în prevenirea traficului de persoane și împreună pot contribui la stoparea acestui fenomen.
Elena Eni
Prof. consilier școlar