În Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău a avut loc miercuri seară, 12 martie 2025, primul eveniment cultural din seria Chipuri și cuvinte duhovnicești, organizată de Sectorul Cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. În cadrul manifestării a susținut o meditație duhovnicească pr. prof. dr. Ioan Bizău, cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. În aceeași zi, părintele profesor a conslujit, în lăcașul de cult, Liturghia Darurilor înainte-sfințite, cu prilejul pomenirii Sfântului Grigorie Dialogul, Episcopul Romei – autorul acesteia.

La evenimentul comemorativ-duhovnicesc a luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, iar pr. prof. Marius-Daniel Ciobotă, consilier cultural, l-a prezentat pe invitatul care a susținut mai apoi prelegerea intitulată „Postul Mare – timp al participării comunităților euharistice la misterul Înfricoșătoarelor Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos”. Pe parcursul discursului au fost numeroase referiri la mari duhovnici și mărturisitori români: atât la clerici, cât și la mirenii binecredincioși pe care i-au avut comunitățile autentice românești din secolul trecut. Au fost pomeniți, prin faptele și cuvintele lor, părintele profesor Constantin Galeriu și Sfântul Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj, recent prăznuit pentru prima dată, la 8 martie 2025, în Biserica Ortodoxă Română.

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a explicat auditoriului – alcătuit din pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, părinți consilieri eparhiali, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, protoierei, preoți buzoieni, profesori de religie, elevi seminariști și credincioși din municipiu – cât de binevenit este momentul de reflecție asupra Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos la începutul Postului Mare. De asemenea, Ierarhul l-a elogiat pe părintele profesor invitat, acesta reușind să capteze atenția, precum și dispoziția sufletească a tuturor, în cadrul serii duhovnicești, prin zelul său de slujitor de peste 50 de ani al Sfântului Altar și – în același timp – de mistagog al lucrărilor sfinte.

Prezent pentru a doua dată în viață la Buzău, la invitația Chiriarhului locului, părintele profesor din Ardeal, specialist în teologie liturgică și artă eclesială, a vizitat, pe parcursul a trei zile, Mănăstirea Ciolanu și tabăra de sculptură din imediata apropiere, Centrul Eparhial din Buzău, cu Muzeul Bisericesc Eparhial, alături de alte așezăminte monahale reprezentative.

Insp. Ionuț-Romeo Sandu

Sectorul Cultural și comunicații media