Praznicul Botezului Domnului a adunat, miercuri, 6 ianuarie 2016, la Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ din Buzău, un număr însemnat de credincioşi. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu“ a Catedralei arhiepiscopale.
Ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre importanţa marelui praznic al Bobotezei şi despre lucrarea sfinţitoare a Aghiasmei Mari în viaţa credincioşilor.
„În momentul în care Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul a turnat din apa Iordanului pe creștetul lui Iisus, s-a petrecut marea minune a Teofaniei, adică descoperirea sau Arătarea Preasfintei Treimi: Fiul lui Dumnezeu întrupat, adică Mântuitorul Hristos, se afla în repejunile râului Iordan; Duhul Sfânt, pogorându-Se în chip ca de porumbel, a șezut deasupra Lui, iar glasul Tatălui s-a auzit, din cerurile deschise, dând mărturie despre Iisus, prin cuvintele: «Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit» (Matei 3, 17). Atunci, Sfântul Ioan a văzut cu proprii ochi și a auzit cu urechile sale ceea ce-i descoperise deja Dumnezeu-Tatăl, cu privire la semnul recunoașterii lui Mesia, Cel prezis de prooroci (cf. Ioan 1, 33), Căruia el însuși îi pregătea calea, propovăduind pocăința și practicând botezul cu apă, ca o prefigurare a Botezului creștin.
Din acest motiv, este importantă sărbătoarea de astăzi, pentru întreaga creștinătate, întrucât atât Fiul lui Dumnezeu, Care intrase cu Trupul Său omenesc în apele Iordanului, cât și Duhul Sfânt, Care Se pogorâse peste El, au sfințit firea apelor și întreaga natură. Spre deosebire de celelalte mari sărbători din cursul anului bisericesc, doar la Bobotează și la Paști, o parte din slujbă se săvârșește în afara locașului de cult, pentru a ne arăta tuturor că, la cele două momente extraordinare din viața pământească a Domnului Hristos – Botezul și Învierea, cu efecte benefice asupra umanității – a participat întregul cosmos; atât oamenii, cât și natura s-au sfințit, prin revărsarea harului dumnezeiesc asupra lor.
În ziua de Bobotează, așa cum se cunoaște, către sfârșitul Sfintei Liturghii – și, totdeauna, în interiorul acesteia – se săvârșește slujba de sfințire mare a apei, numită și Aghiasma Mare, pe care creștinii ortodocși, primind-o cu evlavie și credință, o duc la casele lor și gustă din ea, în fiecare zi, până la odovania sau sfârșitul praznicului Botezului Domnului, și ori de câte ori simt nevoia, în timpul anului bisericesc“, a afirmat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.
La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, soborul slujitorilor, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, a ieșit în procesiune în curtea Catedralei, unde a săvârşit Sfinţirea cea Mare a apei, respectiv, în aghiasmatarul din fața locașului de cult. După slujbă, toţi cei prezenţi au avut posibilitatea să ia Aghiasmă Mare, din patru vase de mari dimensiuni, pregătite încă din ajun.